Jönköpings kommun

Lucifer röd tråd när Jonas Liveröd tolkar Tändsticksmuseets historia

Dela

Tändsticksmuseets historia är en ständig källa till kreativitet. Konstnären Jonas Liveröd är ny artist in residence och har arbetat fram Luciferfrisen. Inspirationen kommer från de tusentals tändsticksetiketter som finns i museets arkiv.

Jonas Liveröd vid en av väggarna där konstverket Luciferfrisen böljar fram.
Jonas Liveröd vid en av väggarna där konstverket Luciferfrisen böljar fram.

- Undersökande tar sig Jonas Liveröd an museets samlingar. På ett lekfullt sätt omtolkar han historien och sätter in föremålen i ett annat sammanhang. Det finns i alla museer glömda och gömda historier. Att låta sig tolkas av en utomstående kan vara både roligt och skrämmande. Men om vi inte vågar ta in ett annat perspektiv, går vi miste om en möjlighet att utvecklas, säger Ann Johnsson, museiintendent på Tändsticksmuseet.

Jonas Liveröd har arbetat fram en installation, kallad Luciferfrisen. Konstverket som upptar hela utställningsytan på museet är byggt av detaljer från tändsticksetiketterna. Alla med laddade symboler och referenser, nu bildar de tillsammans en brokig och tredimensionell fris med inspiration av Bayeuxtapeten i Frankrike.

- Lite överraskad blev jag allt av mängden askfat i arkivet, där annars den stora skatten är tändsticksetiketterna – där historien finns illustrerad. Askkopparna har fått plats i installationen eftersom tändstickor också tänt otaliga cigaretter genom historien – men som nu för det flesta är något som inte längre står framme i var mans hem. I den här typen av uppdrag tvingas jag alltid till förnyelse och att överraska mig själv, jag har tillexempel aldrig gjort så här opassande skulpturer tidigare, säger Jonas Liveröd och ser nöjd ut.

Lucifer var namnet på ett tändsticksmärke en gång i tiden. Det blev också ett internationellt slanguttryck för tändstickor under tidigt nittonhundratal, och kallas fortfarande så i Nederländerna. Namnet kom av Lucifers ursprungliga betydelse - ljusbäraren. Lucifer är bekant från bibeln, en rebellisk ängel som kastas ut ur gemenskapen och faller mot jorden.

Lika rebelliska och stökiga är den grupp skulpturer Liveröd skapat i anslutning till Luciferfrisen. Här används tändstickor på ett sätt som varit mycket vanligt genom historien, men som nu närmast känns omodernt och definitivt inte helt lämpligt - massor med cigaretter, askfat, fimpar och tändstickor omger de festande skulpturerna.

Jonas Liveröd skapar ofta konstverk för en specifikt för en plats och älskar samlingar. Han bor och arbetar i Ågårdskvarn i Västergötland där han driver sitt eget mikromuseum, kallad den Den Liverödska Wunderkammaren. Han har fått en rad priser och stipendium och innehar nu Konstnärsnämndens stora femåriga arbetsstipendium.

Utställningen visas just nu inte för allmänheten, men snart blir den tillgänglig genom en filmatisering. När och hur det går att besöka museet och utställningen går att se på matchmuseum.jonkoping.se

Artist in residence är ett vanligt arbetssätt inom kreativa område. Residensprogram görs i Jönköpings kommun på Tändsticksmuseet inför museets kommande nya basutställning. Artist-in-residence-program har förekommit i den internationella konstvärlden sedan senare delen av 1800-talet.
 
 

Nyckelord

Kontakter

Ann Johnsson
Intendent, Tändsticksmuseet, Jönköpings kommun

Tel 036 10 55 43, 036 10 25 47
ann.johnsson@jonkoping.se

Bilder

Jonas Liveröd vid en av väggarna där konstverket Luciferfrisen böljar fram.
Jonas Liveröd vid en av väggarna där konstverket Luciferfrisen böljar fram.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum