Stockholms stad

Luftballongcirkus startskott på kultursatsning – ”Välkommen tillbaka till kulturen”

Dela

Såg du två luftballonger över Stockholm igår? Det var föreställningen Pust som svävade över Stockholm. Bakom Pust står Stockholms Kulturfestival i samarbete med Cirkus Cirkör och Peak Experience med det gemensamma budskapet: Vi längtar efter vår publik. Ballongakrobatiken är startskottet på ett pärlband av kulturaktiviteter för att återstarta kulturlivet i Stockholm.

Foto: Stockholms stad
Foto: Stockholms stad

– Kulturlivet har på många sätt haft ett väldigt tufft år. Därför känns det väldigt roligt att återigen kunna välkomna alla tillbaka till staden och kulturlivet. Tidigare i år gav jag kulturförvaltningen, för stadens räkning, i uppdrag att genomföra ett batteri av olika ”Välkomna tillbaka”-evenemang under hösten med fokus på det fria kulturlivet, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

Pust är ett resultat av att Stockholms Kulturfestival – trots pandemin och inställd festival – vill bjuda stockholmarna på en konstupplevelse utöver det vanliga. Att presentera en cirkusföreställning från två luftballonger över en storstad har aldrig gjorts tidigare. Processen har krävt mycket tålamod, arbete, kreativitet, riskanalys, research men framför allt mod och tillit till processen.


– Jag har svårt att tänka mig ett mer spännande sätt att inviga en kulturåterstart på. Utmaningen låg i att skapa något storskaligt och spektakulärt som kunde nå en riktigt stor publik, men ändå vara coronasäker. Det känns därför otroligt roligt att med denna spektakulära cirkus kunna starta igång en fullspäckad höst med ett flertal spännande evenemang att se fram emot, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

Med på denna spektakulära resa är, förutom luftballongföretaget Peak Experience, även Sveriges världskända cirkuskompani Cirkus Cirkör. Genom mod, samarbetsvilja, säkerheten främst och att tillvarata på varje risk som en möjlighet, skapas unik konst.

– När Philippa Staffas berättade sin vision om en föreställning i luften var det som att få en present. Vi älskar att anta utmaningar och förflytta gränser för vad som går. I cirkusens och Cirkus Cirkörs dna ligger lusten att göra det omöjliga möjligt. Helt beroende av naturkrafter som står utanför vår kontroll gör vi en föreställning som kommer att vara flyktig och beständig på en och samma gång.

Genom minutiöst utforskningsarbete och tillit till varandra och visionen, övar vi total närvaro i stunden då vi är helt i händerna på väder och vind.  En flexibilitet med ständigt förändrade förutsättningar som liknar det vi fått träna på under pandemin, säger Tilde Björfors, Cirkusdirektör, Cirkus Cirkör

Välkommen tillbaka till kulturen

Ballongcirkusen är nämligen bara startskottet på en spännande höst – framöver kan stockholmare se fram emot en stor teaterföreställningsturné och över 70 spelningar i staden av 8 olika kulturaktörer med fokus på återstarten. I oktober och november planeras även över 20 konserter i Kungsträdgården med aktörer från kulturlivet. Dessutom pågår arbete med ett stort antal förslag på samarbeten som kulturförvaltningen fått in från kulturlivet med förhoppningen att kunna förverkliga några av dem under hösten.

- Staden satsar över 10 miljoner kronor så att kulturlivet får en så bra återstart som möjligt. Utöver dessa medel har vi även satsat ca 10 miljoner på alla sommaraktiviteter som pågått, säger Jonas Naddebo.Stockholms Kulturfestival

Runt 300 programpunkter lockar varje år ungefär 1,2 miljoner besök till de sex festivalområdena på Gustav Adolfs torg, Skeppsbron, Norrbro, Karl XIIs torg, Jacobs kyrka och i Kungsträdgården. Stockholms Kulturfestival har funnits sedan 2006 och är idag Stockholms största utomhusevenemang. Bland programpunkterna syns allt från musik, dans, cirkus och teater till stadsvandringar, film och samtal. Allt är kostnadsfritt för besökaren. 

De senaste åren har Kulturfestivalen satsat på specialevents som lockat en enorm publik. Specialevent är storsatsningar som utmanar och överraskar, inte sällan i samarbete med just cirkuskompanier. Luftballongcirkusen Pust är 2021 års specialevent. Storslagna exempel från tidigare år är Änglarnas torg från 2016 och Cirkus Cirkörs Aquanauts från 2018.

Cirkus Cirkör

Cirkus Cirkör är ett världsledande scenkonstkompani som grundades i Stockholm 1995. 25 år senare förflyttar Cirkus Cirkör fortfarande gränser i samhället och konsten turnerar över hela världen. Cirkus Cirkör bedriver även pedagogisk verksamhet över hela landet, utbildar och utvecklar kommuner och företag i cirkusens discipliner, samt driver ett gymnasieprogram i Cirkörhuset i Alby.

Cirkus Cirkör och Stockholms Kulturfestival har tidigare bjudit Stockholm på hisnande upplevelser tillsammans: 2018 spelades Aquanauts i och ovanför Strömmen och rönte uppmärksamhet över hela världen. 

Peak Experience

Peak Experience är experter på extremsporter och har ofta jobbat med just kreativa lösningar runt varmluftsballonger. Under sina 20 verksamma år har företaget både arrangerat bungyjump från luftballonger, varit först med att flyga över Kebnekaise samt hjälpt cirkusartisten Olle Strandberg med det omtalade Molnhoppet – då han 3000 meter upp i luften gjorde om den volt som 12 år tidigare brutit hans nacke i samband med en föreställning.

Kontakter

Presskontakt: Nadya Gruner, nadya.gruner@extern.stockholm.se tel: 076 167 08 08

Bilder

Foto: Stockholms stad
Foto: Stockholms stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum