Umeå kommun

Lugnt nuläge vid Tvärån och Rödäng

Dela

Under gårdagen och natten regnade det rikligt och ihållande i Umeå. Flödet i Tvärån var högt och steg allt eftersom, men vid klockan 02 kunde Umeå kommuns personal på plats konstatera att flödet stannat av och börjat minska. - Vi har varit på plats under hela gårdagen och natten och hållit koll, säger Per Hilmersson, driftchef Gator och parker, Umeå kommun.

Under gårdagen och natten har det regnat ihållande i Umeå, vilket skapat stora flöden i framför allt Tvärån.
Under gårdagen och natten har det regnat ihållande i Umeå, vilket skapat stora flöden i framför allt Tvärån.

Just nu är läget vid Tvärån lugnt. Flödet minskar och prognosen visar att det inte ska komma några större regnmängder de kommande dagarna. Under natten har personal från Gator och parker genomfört smärre insatser för att förbättra flödet och kontrollera vattenmassorna. De har haft en grävmaskin och två lastmaskiner till hands.

Vid 22-tiden byggdes till exempel en vall vid Tväråns lägsta punkt vid Rödäng, som en försiktighetsåtgärd. Senare under natten provade personalen också att installera en stor vattenpump för att på det sättet sätta fart på genomflödet.

- Varken här eller vid Djupbäcken blev det några översvämningar, men båda systemen blev prövade då det kom så mycket och ihållande regn, säger Per Hilmersson.

Dagvattensituationen runt Tvärån är komplex och kräver långsiktiga insatser, där det behövs både investeringar och vattendom. Sedan mars 2021 arbetar Umeå kommun med omfattande dagvattenutredningar av avrinningsområdena för Rödäng, Västerslätt och Haga, med fokus på Djupbäcken och Tvärån, inklusive biflöden. Utredningen beräknas vara klar vid årsskiftet och med det vill kommunen:

  • Ta ett helhetsgrepp kring funktionen av hela avrinningsområdet kring Djupbäcken och Tvärån
  • Kartlägga behov och ta fram förslag på åtgärder på kort och lång sikt
  • Möjliggöra för fortsatt stadsutveckling i dessa områden

Utredningarna tar stöd i digitala modeller för både Tvärån och Djupbäcken. Modellerna innehåller markyta och ledningsnät och kan på så sätt användas för att simulera vattenflöden och översvämningsnivåer vid stora regn. Modellen för Tvärån visar bland annat att dagvattenledningarna fylls med vatten mer rikligt när det regnar. Ju kraftigare regn desto svårare blir det alltså att leda bort vattnet via ledningsnätet. När Tvärån svämmade över 2020 plockades bilbron bort som en akut åtgärd. Det fick stor effekt men simuleringar i modellen visar att övriga broar inte ger samma resultat.

Under hösten testar Umeå kommun fler åtgärder i modellen.

- Det är viktigt att rätt lösningar sätts in på rätt plats annars kan åtgärderna i värsta fall leda till ytterligare skador, förklarar Per Hilmersson.

Kontakter

Bilder

Under gårdagen och natten har det regnat ihållande i Umeå, vilket skapat stora flöden i framför allt Tvärån.
Under gårdagen och natten har det regnat ihållande i Umeå, vilket skapat stora flöden i framför allt Tvärån.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum