Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lukas Sundahl förhandsfavorit när förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlar om SM-guld för första gången

Dela
Till helgen inleds Porsche Carrera Cup Scandinavia. Då börjar 30 förares jakt på en trio cuptitlar och ett SM-guld! Förhandsfavorit är de fyra senaste årens mästare, smålänningen Lukas Sundahl. Men han får räkna med tufft motstånd. Inte minst från Fragus Motorsport som mönstrar tre toppförare i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj.
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen

Årets säsong av Porsche Carrera Cup Scandinavia bjuder på många nyheter. En är den senaste generationen av racingikonen Porsche 911 GT3 Cup (992). Nya bilen, som 16 förare kommer att tävla i, är både starkare, snabbare och mer spektakulär än föregångaren.

– Bilbytet är starten på något nytt och en av anledningarna till att jag bestämde mig för att köra vidare i mästerskapet. Alla börjar om på noll, säger Lukas Sundahl, som självklart vill förlänga sin segersvit i mästerskapet.

Lyckas han blir det i så fall under ny flagg. Framgångsrika familjeteamet Sundahl Racing från Växjö har nämligen flyttat in hos, och tävlar numera för, Linköpingsbaserade Micke Kågered Racing. 

Jakt på SM-guld

Nytt för året är också att Porsche Carrera Cup Scandinavia av Svenska Bilsportförbundet tilldelats SM-status. Segraren kommer att skrivas in i historieböckerna som svensk mästare i GT-racing 2022.

– Från och med nu handlar kampen på banorna om någonting ännu större än enskilda segrar och prispengar. Det handlar om jakten på det åtråvärda SM-guldet. Givetvis en bidragande orsak till det växande intresset vi ser från framgångsrika förare och team i konkurrerande mästerskap både i Sverige och i andra delar av världen, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige.

Utöver det svenska mästerskapsguldet tävlas det om tre titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Jämte förarmästerskapet totalt finns det en teamtitel och en seger i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som tävlar i Porsche 911 GT3 Cup (991 II), att köra om. 

I mästerskapet finns det dessutom en hel del pengar att tjäna för de allra framgångsrikaste. Prispotten är nämligen på 650.000 kr.

Hård konkurrens

Lukas Sundahl får, i kraft av fyrfaldig mästare, gälla som favorit till ytterligare en titel, men han får som sagt räkna med hård konkurrens. Fragus Motorsport satsar som aldrig förr. Med toppförare som Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredricsson är teamets uttalade mål att erövra Carrera Cup-titeln.

– Fragus ska vinna i år. Det är bara det som gäller, det är inte svårare än så. Sedan får vi se vem det blir, säger fjolårets silverman, Kumlasonen Hampus Ericsson.

Comebackande Ola Nilsson, dansken Jan Magnussen, regerande Sprint Challenge-mästaren Marcus Annervi och Emil Persson, som missade tredjeplatsen med en enda poängs marginal förra året, är andra förare som nämns med stor respekt i förhandssnacket inför premiären.

Många toppkandidater

I Porsche Approved Cup vimlar det också av toppkandidater i det 14 förare starka startfältet. Nykomlingen Hannes Morin var snabbast under genrepet på Mantorp Park för ett par veckor sedan. Där visade även herrar som Patrick Rundquist, veteranen Lars-Bertil Rantzow och Christoffer Bergström att de vill vara med och kriga om racesegrar och poäng. Men kvartetten kan knappast räkan med att få härja fritt i mästerskapets topp. Konkurrensen är stenhård, inte minst från Norge som mönstrar en vass trio. 

14 race

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 omfattar sex tävlingshelger med sammanlagt 14 race. Två av tävlingarna avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp (13-14 maj samt 5-6 augusti). Övriga banor i kalendern är Drivecenter Arena, Fällfors (17-18 juni), Gelleråsen Arena, Karlskoga (19-20 augusti), Rudskogen Motorsenter, Norge (16-17 september) och Mantorp Park (30 september-1 oktober).

Triss i stjärnor

Porsche Sprint Challenge Scandinavia, klassen i vilken man tävlar med Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, har samma kalender, samt klassiska Västkustloppet i Falkenberg 9-10 juli.

I supportklassen Sprint Challenge finns en riktig stjärntrio i Porsche Experience Racing. Teamet mönstrar nämligen prins Carl Philip i par med två av alpinsportens verkliga giganter; Ingemar Stenmark och norrmannen Aksel Lund Svindal.

Stenmark inledde sin racingkarriär med sex starter förra året. Nu satsar han på hel säsong.

– Jag fick rejäl mersmak, för det är så mycket man känner igen från skidåkningen med hög fart, avancerad kurvtagning och noggrann analys av banan, säger Stenmark i en intervju i Porsche Magasin.

Aksel Lund Svindal har ingen tidigare racingerfarenhet, men imponerade stort med tredje bästa varvtid när flertalet av mästerskapets förare testade på Mantorp Park 28-29 april.

Snabbast då var unge nykomlingen, 16-årige William Siverholm före fjolårsfyran och förhandsfavoriten Janne Gustavsson.

Prins Carl Philip, som byter från Porsche Carrera Cup Scandinavia till Sprint Challenge av tidsskäl, bokfördes för fjärde tid. Prinsen står emellertid över premiären och kommer att göra säsongens första framträdande på Drivecenter Arena i norrländska Fällfors i mitten på juni. 

Livesändning i Viaplay

För alla som inte har möjlighet att se racen på plats livesänds samtliga deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia på streamingplattformen Viaplay. I premiären i Anderstorp sköter Robin Nilsson snacket i båda klasserna och till sin hjälp har han expertkommentatorerna Björn Wirdheim (Carrera Cup) och Oscar Palm (Sprint Challenge).

Sändningstider enligt följande lördag 14 maj:

Kl 10.00-10.30: Race 1, Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Kl 11.00-11.50: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Kl 13.30-14-04: Race 2, Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Kl 14.30-15.30: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Tidsschema Porsche Carrera Cup by Porsche Center Jönköping, Scandinavian Raceway 13-14 maj.

Fredag 13 maj.

Kl 09.30: Practice 1, Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 10.10: Practice 1, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 11.50: Practice 2, Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 12.20: Practice 2, Porsche Sprint Challenge (30 min)

Kl 14.30: Kval Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 16.15: Kval Porsche Carrera Cup, Q1 och Q2 (30 min)

Lördag 14 maj.

Kl 10.05: Race 1, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 11.15: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min)

Kl 13.40: Race 2, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 14.50: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min)

Tävlingen omfattar även klasserna Formula Nordic, GT4 Scandinavia, V8 Thundercars och Ginetta GT5 Challenge.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Jerker Johansson
Lukas Sundahl. Foto: Jerker Johansson
Ladda ned bild
Startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Foto: Armin Hadzic
Startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Nr 25, Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Nr 25, Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Fr.v: Edvin Hellsten, Hampus Ericsson och Pontus Fredricsson. Foto: Jerker Johansson
Fr.v: Edvin Hellsten, Hampus Ericsson och Pontus Fredricsson. Foto: Jerker Johansson
Ladda ned bild
Ola Nilsson. Foto: Jakke Röntynen
Ola Nilsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Hannes Morin. Foto: Jakke Röntynen
Hannes Morin. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Lars-Bertil Rantzow. Foto: Jakke Röntynen
Lars-Bertil Rantzow. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Jakke Röntynen
Pontus Fredricsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Fr.v: prins Carl Philip, Aksel Lund Svindal, Ingemar Stenmark. Foto: Jakke Röntynen
Fr.v: prins Carl Philip, Aksel Lund Svindal, Ingemar Stenmark. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 kör Porsche 911 GT3 Cup (992) eller Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Den sistnämnda modellen har också en egen klass i mästerskapet: Porsche Approved Cup.  

2022 års mästerskap, som är det 19:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj och finalen på Mantorp Park 30 september-1 oktober.

Sedan starten 2004 har Lukas Sundahl, som är regerande mästare, vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia fyra gånger. Tre titlar har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Femte titeln för Lukas Sundahl och storslam för Micke Kågered Racing i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2022 19:42:17 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl från Växjö erövrade under lördagen sin femte raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den 26-årige smålänningen, som säkrade titeln i en mycket spännande och dramatisk final på Mantorp Park, blev också svensk GT-mästare. Efteråt firade Sundahl tillsammans med sitt guldteam, Micke Kågered Racing. Det Linköpingsbaserade teamet tog nämligen storslam med alla tre titlar i mästerskapet. Dalkarlen Andreas Ahlberg vann nämligen klassen Porsche Approved Cup och tillsammans med Albin Wärnelöv erövrade Sundahl och Ahlberg även teamguldet.

Ola Nilssons trippelseger borgar för dramatisk avslutning i Porsche Carrera Cup Scandinavia17.9.2022 18:11:35 CEST | Pressmeddelande

Med tre segrar på Rudskogen Motorsenter klättrade Ola Nilsson från fjärde till andra plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför finalen på Mantorp Park är han därför bara 13 poäng bakom mästerskapsledande Lukas Sundahl – och en titelkandidat. – Det kan svänga snabbt, men ärligt talat trodde jag inte på den här utvecklingen när jag åkte hit. Då kändes det som om det var ett för stort, poängmässigt avstånd upp till Lukas, medger Nilsson.

Kompisar i titelduell när Porsche Carrera Cup gästar Norge15.9.2022 11:10:34 CEST | Pressmeddelande

I fjol avgjorde Lukas Sundahl Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen Motorsenter i Norge. 16-17 september är den fyrfaldige mästaren från Växjö ute efter att upprepa den bedriften. Men det vill kompisen Emil Persson från Karlskoga sätta stopp för. Han är nämligen själv ute efter såväl SM-guldet som cuptiteln. – Vi ska verkligen försöka ge Sundahl en match, lovar Persson inför den näst sista deltävlingen i mästerskapet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum