Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lukas Sundahl överlägsen kvaletta när Porsche Carrera Cup Scandinavia drog igång i Anderstorp

Dela

Regerande mästaren Lukas Sundahl gav verkligen sina konkurrenter i Porsche Carrera Cup Scandinavia något att fundera över i fredagens kval till premiärtävlingen på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 25-åringen från Växjö körde nämligen till sig pole position till lördagens båda race. I den första kvalomgången, Q1, var han dessutom helt överlägsen. – Ett lugnt och stilla varv egentligen, trodde inte att det skulle vara så bra, sa Sundahl som var mer än åtta tiondelar före närmaste konkurrent.

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Åtta tiondelar är mycket, väldigt mycket, i en bransch där skillnaden mellan toppförarna ofta bara är några få hundradelar. Eller tusendelar.

Faktum är att Sundahl, som i år tävlar för Micke Kågered Racing, aldrig tidigare under sin framgångsrika karriär varit så överlägsen i ett kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Q1 var bra, även om det inte kändes helt perfekt. I Q2 fungerade det däremot inte alls. Hur jag än försökte fick jag inte igång däcken, säger Sundahl och tillägger med anledning av att han ändå var snabbast:

– Men det gick vägen ändå.

Knutsson överraskade

Kvalets stora överraskning var Carrera Cup-debutanten Robin Knutsson, WestCoast Racing. Han var nämligen tvåa i den första kvalomgången och delar därmed första startled med Sundahl i lördagens inledande race. I det andra får han nöja sig med nionde startruta.

– När det gäller Q1 är jag själv överraskad. Jag tog rygg på min teamkompis Micke Karlsson och fick verkligen till det. I Q2 blev jag nog lite för exalterad och gjorde alldeles för många missar, säger 20-åringen från Göteborg. 

En annan nykomling som lyckades bra i sitt första Carrera Cup-kval var Marcus Annervi, 25 år från Halmstad. Sjätte och fjärde plats i de båda kvalomgångarna var med beröm godkänt, speciellt efter vad som hände i det avslutande testpasset inför kvalet. Där åkte nämligen Annervi av banan med en del skador på sin Porsche 911 GT3 Cup (992) från Race Team Gelleråsen - by AFR.

– Jag är lite besviken eftersom jag vet att jag kan bättre, men i kvalet blev jag lite för försiktig just där jag åkte av, säger Annervi som vann Porsche Sprint Challenge Scandinavia förra året och som är en av mästerskapets hetaste nykomlingar den här säsongen.

Hoppats på bättre

Till kategorin nya förare hör inte Pontus Fredricsson, Hampus Ericsson eller Jan Magnussen. Alla var med högt upp i fredagens kval, utan att få till det till hundra procent.

– Jag hade hoppats på bättre. Trea och femma är okey, men jag får inte till det där sista däckmässigt, säger Fredricsson, som ändå är ganska optimistisk inför lördagen.

– Jag vet att jag är ganska startsnabb.

Fredricssons teamkompis i Fragus Motorsport, fjolårstvåan Hampus Ericsson, kvalade fyra i Q1 och tvåa i Q2.

– I Q1 vet jag ärligt talat inte riktigt vad som hände, det måste vi analysera. I Q2 gick det lite bättre och det var okey med en andraplats där. Med startpositionerna fyra och två finns det alla möjligheter till bra resultat i morgon, säger 20-åringen från Kumla.

Jan Magnussen såg också nöjd ut efteråt. Femte och tredje plats innebär att den meriterade dansken delar startled med ovan nämnde Annervi i lördagens båda heat.

Morin före Rantzow

I Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som tävlar i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) var talangfulle Umeåkillen, 19-årige Hannes Morin, snabbast på samtliga träningspass. Väl i kvalet följde han upp den sviten med elfte plats totalt, och etta i sin klass. Marginalen till tvåan Lars-Bertil Rantzow var emellertid knapp. Eller vads sägs om 17 tusendelar!

Kvaltrea i Porsche Approved Cup var Patrick Rundquist. 

Scandinavian Raceway, Anderstorp, 13 maj.

Kval, Q1 (till lördagens race 1)

1. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 1:31.820

2. Robin Knutsson, WestCoast Racing, +0.846

3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.894

4. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +1.099

5. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +1.155

6. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - By AFR, +1.159

7. Ola Nilsson, Mtech Competition, +1.376

8. Mikael Karlsson, WestCoast Racing, +1.433

9. Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, +1.550

10. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, +1.698

11. Hannes Morin (A), Steber Racing, +1.901

12. Lars-Bertil Rantzow (A), Mtech Competition, +1.918

13. Patrick Rundquist (A), Fragus Motorsport, +2.173

14. Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, +2.219

15. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +2.296

16. Andreas Ahlberg (A), Micke Kågered Racing, +2.345

17. Gustav Bergström, Kristoffersson Motorsport, +2.350

18. Kjelle Lejonkrans (A), Fragus Motorsport, +2.572

19. Erlend Juan Olsen (A), Jaffa Racing, +2.607

20. Christoffer Bergström (A), Team Pampas, +2.620

21. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +2.640

22. Markus Lönnroth (A), Steber Racing, +3.256

23. Albin Wärnelöv (A), Micke Kågered Racing, +4.079

24. Franck Århage (A), Arhage Motorsport, +4.527

25. Nermin Sipkar (A), Sipkar Motorsport, +9.269

A=Porsche Approved Cup

Kval, Q2 (till lördagens race 2)

1. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 1:32.188

2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.258

3. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +0.303

4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - By AFR, +0.488

5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.534

6. Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, +0.578

7. Ola Nilsson, Mtech Competition, +0.624

8. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, +0.690

9. Robin Knutsson, WestCoast Racing, +0.938

10. Mikael Karlsson, WestCoast Racing, +1.231

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Robin Knutsson. Foto: Armin Hadzic
Robin Knutsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Jan Magnussen. Foto: Jakke Röntynen
Jan Magnussen. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Jakke Röntynen
Marcus Annervi. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Hannes Morin. Foto: Jakke Röntynen
Hannes Morin. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 kör Porsche 911 GT3 Cup (992) eller Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Den sistnämnda modellen har också en egen klass i mästerskapet: Porsche Approved Cup.  

2022 års mästerskap, som är det 19:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj och finalen på Mantorp Park 30 september-1 oktober.

Sedan starten 2004 har Lukas Sundahl, som är regerande mästare, vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia fyra gånger. Tre titlar har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Femte titeln för Lukas Sundahl och storslam för Micke Kågered Racing i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2022 19:42:17 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl från Växjö erövrade under lördagen sin femte raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den 26-årige smålänningen, som säkrade titeln i en mycket spännande och dramatisk final på Mantorp Park, blev också svensk GT-mästare. Efteråt firade Sundahl tillsammans med sitt guldteam, Micke Kågered Racing. Det Linköpingsbaserade teamet tog nämligen storslam med alla tre titlar i mästerskapet. Dalkarlen Andreas Ahlberg vann nämligen klassen Porsche Approved Cup och tillsammans med Albin Wärnelöv erövrade Sundahl och Ahlberg även teamguldet.

Ola Nilssons trippelseger borgar för dramatisk avslutning i Porsche Carrera Cup Scandinavia17.9.2022 18:11:35 CEST | Pressmeddelande

Med tre segrar på Rudskogen Motorsenter klättrade Ola Nilsson från fjärde till andra plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför finalen på Mantorp Park är han därför bara 13 poäng bakom mästerskapsledande Lukas Sundahl – och en titelkandidat. – Det kan svänga snabbt, men ärligt talat trodde jag inte på den här utvecklingen när jag åkte hit. Då kändes det som om det var ett för stort, poängmässigt avstånd upp till Lukas, medger Nilsson.

Kompisar i titelduell när Porsche Carrera Cup gästar Norge15.9.2022 11:10:34 CEST | Pressmeddelande

I fjol avgjorde Lukas Sundahl Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen Motorsenter i Norge. 16-17 september är den fyrfaldige mästaren från Växjö ute efter att upprepa den bedriften. Men det vill kompisen Emil Persson från Karlskoga sätta stopp för. Han är nämligen själv ute efter såväl SM-guldet som cuptiteln. – Vi ska verkligen försöka ge Sundahl en match, lovar Persson inför den näst sista deltävlingen i mästerskapet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum