Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lukas Sundahl siktar på historisk trippel i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste åren. Nu siktar han på en historisk trippel. Sedan starten 2004 är det nämligen ingen förare som lyckats vinna mästerskapet tre år i rad. – Det vore skoj att bli först med tre raka. Det är min och teamets målsättning, men konkurrensen är hård så vi vet att det inte blir lätt, säger Sundahl inför premiären i Falkenberg 17-18 juli.

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste säsongerna. I år siktar han på den översta pallplatsen igen – och en historisk trippel. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste säsongerna. I år siktar han på den översta pallplatsen igen – och en historisk trippel. Foto: Micke Fransson

2018 blev Lukas Sundahl mästare genom att vinna överlägset flest race. 

I fjol var hans segerrecept jämnhet på en grymt hög nivå.

• Finns det ett tredje sätt att vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia på?

– Jag vet inte. Har du något förslag? frågar smålänningen, ler och tillägger:

– Jag kommer väl att göra som vanligt och sedan får vi se hur det går.

Lukas Sundahl är ingen man av stora ord. I offentlighetens ljus är han ofta lågmäld och fåordig. Inga stora gester, inga långa utläggningar. Han vantrivs inte i rampljuset, men föredrar ensamheten bakom ratten i sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Där är han fokuserad, målmedveten, snabb och iskall. Oavsett vad som händer på banan blir han aldrig stressad eller nervös. 

Samma utmanare som 2019?

Det är de här egenskaperna som tagit honom till två raka titlar. Det kunde ha varit tre om det inte varit för Jocke Mangs som i en dramatisk avslutning på säsongen 2017 höll undan för den unge smålänningen och själv tog sin tredje titel i mästerskapet.

Men sedan dess har 23-åringen från Växjö regerat i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Uppbackad av familjeteamet Sundahl Racing, där pappa Per basar, har han i hård konkurrens erövrat två titlar. 

2018 hette främsta utmanarna Oscar Palm och Roar Lindland. I fjol slogs Lukas om titeln med Robin Hansson och Pontus Fredriksson.

De två sistnämnda, teamkompisar i Fragus Motorsport, blir av allt att döma Sundahls främsta hot för att nå en historisk trippel.

– Så blir det förmodligen, men det ska bli intressant och se om någon av de andra kan blixtra till. Personligen har jag inget emot om vi blir fler där uppe i toppen. 

Premiär inför tomma läktare

Lukas Sundahl har heller inget emot att den försenade säsongen inleds med Västkustloppet i Falkenberg. Han trivs på banan och har nått en hel del framgångar där. Senast Porsche Carrera Cup Scandinavia körde Västkustloppet var 2017. Då var Sundahl kvalsnabbast och vann det andra racet. Efter det första fick Robin Hansson kliva upp överst på prispallen. 

2017 kantades banan av mycket publik. Årets premiär kommer att avgöras inför tomma läktare – och efter myndigheternas rekommendationer – på grund av Coronapandemin.

– Det är alltid roligt med mycket folk på tävlingarna, men som förare tänker man inte så mycket på det. Åtminstone inte under racen. 

Inget utrymme för stora misstag

En nyhet för året i PCCS är en ny poängskala som innebär att samtliga pallplatser blir mer värda än tidigare. Bland annat ger en seger fem poäng mer än en andraplats. I fjol var skillnaden bara två poäng.

– Det känns bra och rättvist. Tidigare har man kunnat bli tvåa och ändå ta lika många poäng som segraren tack vare systemet med en bonuspoäng för pole position och en för snabbaste varv. 

Hur, och om, det nya poängsystemet kommer att påverka racingen är Lukas osäker på. En sak vet han emellertid.

– Oavsett vad de olika placeringarna ger poängmässigt måste man vara med där framme i racen. Vill man vara med och konkurrera om titeln finns det inte utrymme för några stora misstag eller poängtapp.

Kamp i tre klasser

I Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlar alla förare i huvudklassen, men mästerskapet omfattar även två underkategorier: Porsche Approved Cup och Masters Cup. 

I den förstnämnda deltar förare som kör den första generationen av den senaste modellen av Porsche 911 GT3 Cup, dvs 991 I. Masters Cup är för amatörförare över 40 år som tävlar i den senaste generationens bil, 991 II.

Så länge norrmännen Emil Heyerdahl och Roger Hermansen inte kan tävla i Sverige på grund av karantänsregler får nykomlingen Patrik Rundquist från Uppsala gälla som storfavorit i Porsche Approved Cup. .

Prinsen gör comeback

I Masters Cup får Magnus Öhman och Christoffer Bergström – tvåa och trea bakom mästaren Lars-Bertil Rantzow 2019 – dela på favoritskapet inför premiären. Men båda får se upp för Thomas Karlsson som var snabbast på den officiella testen på Mantorp Park den 30 juni och som dessutom har Falkenberg som hemmabana.

En intressant start i Masters Cup gör även Prins Carl Philip som gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han medverkade visserligen i deltävlingen på Gelleråsen Arena förra året, men då bara som gästförare.

Världsmästare i startfältet

Gästförare blir det även i år. Porsche Sverige fortsätter nämligen sitt uppskattade gästförarprogram med internationellt meriterade elitförare. Till Falkenberg kommer 2017 års världsmästare i WTCC, Thed Björk, och han får sällskap den VM-meriterade norske rallyföraren Andreas Mikkelsen. Mikkelsen har gjort inhopp i PCCS tidigare, men för Björk blir det första gången.

– Jag tänker att jag ska vara med i toppen och fightas med killarna. Men det ska göras också, säger Björk i en kommentar inför Västkustloppet. 

500.000 kr i prispotten

För första gången i Porsche Carrera Cup Scandinavias historia införs prispengar. Segraren i PCCS 2020 erhåller 200.000 kr, tvåan i mästerskapet får 100.000 kr och trean 50.000 kr.

Ytterligare 150.000 kr tillfaller mästerskapets mest framgångsrika team. I teammästerskapet får teamen räkna sina två bästa förare i varje race. Generation av Porsche 911 GT3 Cup har ingen betydelse, men eftersom PCCS (911 II) och Porsche Approved Cup (991 I) räknas separat kommer det att vara optimalt att ha minst en bil i varje klass.

Nytt poängsystem

Racesegrar får högre värde i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020. När poängtabellen anpassas till Porsche Mobil 1 Supercup ökar nämligen skillnaden mellan en seger och en andraplats. 

Poängförändringen gäller de tre främsta förarna i varje race. En seger kommer att ge 25 poäng mot tidigare 20, en andraplats 20 i stället för 18 och en tredjeplats 17 mot tidigare 16. Från fjärde och ner till 15:e plats är poängtabellen oförändrad: 14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Den nya poängskalan gäller inte bara i mästerskapets huvudklass utan även i Porsche Approved Cup och i Masters Cup.  

Racen live i Viaplay

Även om de inledande deltävlingarna i mästerskapet kommer att avgöras inför tomma läktare behöver inte racingpubliken missa en sekund av racen eftersom samtliga deltävlingar livesänds i Viaplay och, vid vissa tillfällen, även i V Sport Motor. 

Där garanteras högt tempo, spänning och dramatik under ledning av kommentatorn Robin Nilsson och expertkommentatorn Björn Wirdheim.

Sändningstiderna i Viaplay för Västkustloppet den 18 juli är kl 11.00 och 14.30. 

Tidsschema Västkustloppet, Falkenberg, 17-18 juli

Fredag 17 juli

Kl 09.00: Fri träning 30 min

Kl 11.00: Fri träning 30 min

Kl 13.30: Officiellt test 30 min

Kl 16.00: Kval (Q1 och Q2)

Lördag 18 juli

Kl 11.15: Race 1

Kl 14.50: Race 2

Anmälningslista Västkustloppet

Nr, namn, bostadsort, team.

#1 Lukas Sundahl, Växjö, Sundahl Racing

#9 Thomas Karlsson, Ullared, Mtech Competiotion (M)

#10 Krister Andero, Falköping, Prido Racing (M)

#11 Pontus Fredricsson, Skogås, Fragus Motorsport

#13 Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Mtech Competition (M)

#14 Robin Hansson, Göteborg, Fragus Motorsport

#20 Thed Björk, Askim, Fragus Motorsport (G)

#21 Magnus Öhman, Solna, Mtech Competition (M)

#27 Edvin Hellsten, Hovås, Nova Racing

#28 Patrick Rundquist, Uppsala, Steber Racing (A)

#31 Hampus Ericsson, Kumla, Mtech Competition

#39 Hugo Andersson, Täby, Steber Racing

#42 Christoffer Bergström, Stockholm, Team Pampas (M)

#44 Hampus Hedin, Mölndal, Fragus Motorsport

#911 Andreas Mikkelsen, Oslo, Mtech Competition (G)

M = Masters Cup, A = Porsche Approved Cup, G = Gästförare (tar inte poång)

 

Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kalender 2020

17-18 juli: Falkenbergs Motorbana, Falkenberg (Race 1-2)

29 juli: Drivecenter Arena, Fällfors (Race 3-4)

14-15 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 5-6)

11-12 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 7-8-9)

2-3 oktober: Mantorp Park, Mantorp (Race 10-11-12)

9-10 oktober: Ring Knutstorp, Kågeröd (Race 13-14)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste säsongerna. I år siktar han på den översta pallplatsen igen – och en historisk trippel. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia de två senaste säsongerna. I år siktar han på den översta pallplatsen igen – och en historisk trippel. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahls Porsche 911 GT3 Cup (991 II) är inte lika gul som tidigare år. 2020 dominerar det svarta i designen. 
Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahls Porsche 911 GT3 Cup (991 II) är inte lika gul som tidigare år. 2020 dominerar det svarta i designen. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Samlad och fokuserad. Regerande mästaren Lukas Sundahl ser fram emot premiären i Falkenberg kommande veckoslut. 
Foto: Jerker Johanson
Samlad och fokuserad. Regerande mästaren Lukas Sundahl ser fram emot premiären i Falkenberg kommande veckoslut. Foto: Jerker Johanson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl och Robin Hansson gjorde upp om titeln i Porsche Carrera Cup Scandinavia förra året. Blir det en repris i år eller ska någon av de andra förarna i det stora och starka startfältet blanda sig guldstriden? Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl och Robin Hansson gjorde upp om titeln i Porsche Carrera Cup Scandinavia förra året. Blir det en repris i år eller ska någon av de andra förarna i det stora och starka startfältet blanda sig guldstriden? Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Robin Hansson vann flest race i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. En upprepning av den prestationen kan göra honom till mästare i år. 
Foto: Micke Fransson
Robin Hansson vann flest race i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. En upprepning av den prestationen kan göra honom till mästare i år. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Robin Hansson vann flest race i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. En upprepning av den prestationen kan göra honom till mästare i år. 
Foto: Micke Fransson
Robin Hansson vann flest race i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. En upprepning av den prestationen kan göra honom till mästare i år. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Thed Björk, världsmästare i WTCC 2017, gör ett intressant inhopp i Porsche Sveriges gästbil i Västkustloppet i Falkenberg. 
Foto: Micke Fransson
Thed Björk, världsmästare i WTCC 2017, gör ett intressant inhopp i Porsche Sveriges gästbil i Västkustloppet i Falkenberg. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Senast han körde full säsong i mästerskapet var 2011. 
Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Senast han körde full säsong i mästerskapet var 2011. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Det blir en ny mästare i Masters Cup 2020. I Lars-Bertil Rantzows frånvaro vill Magnus Öhman (t.v.) och Christoffer Bergström ta över tronen. 
Foto: Micke Franson
Det blir en ny mästare i Masters Cup 2020. I Lars-Bertil Rantzows frånvaro vill Magnus Öhman (t.v.) och Christoffer Bergström ta över tronen. Foto: Micke Franson
Ladda ned bild
Samtliga deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020 kommer att sändas live i Viaplay. Gänget som kommer att förmedla farten, spänningen och dramatiken till racingfans i TV-soffan är fr.v: Janne Blomqvist, Magnus Andersson, Björn Wirdheim, Robin Nilsson och Erica Carlsson. 
Foto: Jerker Johansson
Samtliga deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020 kommer att sändas live i Viaplay. Gänget som kommer att förmedla farten, spänningen och dramatiken till racingfans i TV-soffan är fr.v: Janne Blomqvist, Magnus Andersson, Björn Wirdheim, Robin Nilsson och Erica Carlsson. Foto: Jerker Johansson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Händelserikt när Sundahl drygade ut sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia19.9.2020 18:00:14 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl fortsätter att övertyga i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I Anderstorp erövrade den regerande mästaren två segrar och en andraplats och förstärkte sig ledning i mästerskapet. Sundahl ser svårslagen ut, något andreplacerade Pontus Fredricsson höll med om efteråt. Han tittade i tabellen, konstaterade att han har 51 poäng upp till smålänningen och sa: – Det börjar bli mycket nu.

Jubileum för Sundahl – 20:e segern i Porsche Carrera Cup Scandinavia18.9.2020 20:27:58 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl fortsätter sitt segertåg i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den regerande mästaren vann det inledande racet på Scandinavian Raceway i Anderstorp under fredagen och kunde därmed bokföras för sin 20:e seger totalt i mästerskapet. Bakom Sundahl utspelades en härlig fight mellan Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson om andraplatsen. Tyvärr slutade den duellen med en kollision – och i domarrummet.

Sundahl svårslagen i Anderstorp – chans på tre (!) nya Porsche Carrera Cup-segrar i helgen16.9.2020 09:29:13 CESTPressmeddelande

Scandinavian Raceway är mästerskapsledande Lukas Sundahls hemmabana. Ändå är den inte smålänningens favorit i Porsche Carrera Cup-kalendern. Kanske läge för konkurrenterna att ta in poäng på Sundahl när mästerskapet gästar Anderstorp för tre race 18-19 september? Nja, några stor förhoppningar om det ska de nog inte ha. Scandinavian Raceway är nämligen den bana Sundahl lyckats bäst på de tre senaste säsongerna.

Mathilda Olsson och Kenneth Hildebrand vann Prins Carl Philips Racing Pokal30.8.2020 15:43:53 CESTPressmeddelande

Det blev seger för Mathilda Olsson och Kenneth Hildebrand när kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal avgjordes i samarbete med bland annat Porsche Carrera Cup Scandinavia. På GTR Motorpark i Eskilstuna vann Olsson överlägset Rotax Max Senior medan Hildebrand bjöds betydligt tuffare motstånd i Rotax Max DD2. För samtliga pristagare väntar en heldag på Gelleråsen Arena den 14 oktober. Där kommer de få testköra en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum