Luleå stift, Svenska kyrkan

Luleå domkyrka inviger samisk mässhake och stola

Dela
På den samiska nationaldagen, söndag den 6 februari, inviger Luleå domkyrkoförsamling en ny mässhake och stola tillverkade av konstnären Britta Marakatt-Labba. Högmässan livesänds via Luleå stifts webbplats.
Detalj från mässhaken och stolan. Foto: Karin Holmgren Tyskling/Luleå domkyrkoförsamling
Detalj från mässhaken och stolan. Foto: Karin Holmgren Tyskling/Luleå domkyrkoförsamling

På söndag inviger Luleå domkyrkoförsamling en ny mässhake och stola, designade och tillverkade av Britta Marakatt-Labba.

– Jag gläder mig stort över att få vara med och ta emot denna samiska mässhake och stola. Nu finns det samiska hantverket närvarande i det allra mest centrala i gudstjänsten i Luleå domkyrka, vid nattvardsfirandet, säger biskop Åsa Nyström som är en av de medverkande.

Britta Marakatt-Labba, som också medverkar på söndagen, har tidigare skapat en av biskopens kåpor, den vita skrud som biskopen använder.

Närmare 100 timmars arbete
Att skapa en mässhake är inte gjort i en handvändning. Britta Marakatt-Labba beskriver processen från inspiration till färdig klädnad.

– Jag har blivit inspirerad av den runda cirkeln, livets eviga kretsloppet, himlavalvet och dess oändlighet. Bara att skissa tar sin tid, jag kan ha jobbat en hel vecka med skisser innan jag är nöjd. Sedan kommer materialvalet och jag söker bra material hela tiden. Därefter färgar jag in materialet i olika nyanser. Arbetet med själva mässhaken får man nog räkna till närmare 100 timmar, säger Britta Marakatt-Labba.

Hon berättar att det är viktigt för henne att arbeta med samisk konst i kyrkorummet, att samer känner att de är en del av Svenska kyrkans aktiviteter.

– De samer som besöker Svenska kyrkans högmässor ska känna sig välkomna in i kyrkorummet och känna hur de möts av något de känner igen, värme av välkomnade ska möta samiska församlingsbor när de ser prästen klädd i samisk design och samiska former, säger Britta Marakatt-Labba.

Livesänds på webben med anledning av restriktionerna
Medverkar vid gudstjänsten gör också Gunnar Sjöberg, präst, Pia-Maria Nutti Holmgren, sångsolist, och Samuel Lindh, biträdande domkyrkoorganist.

Med anledning av gällande restriktioner är det möjligt för 50 personer att delta i domkyrkan. Högmässan kommer därför att livestreamas via Luleå stifts webbplats.

. . . 

En mässhake är ett utsmyckat plagg som prästen tar på sig vid nattvardsfirande. Färgerna följer ofta de liturgiska färgerna som understryker vilken tid på kyrkoåret där är. Under tiden från trettondagen till fastan används den gröna färgen som beskriver hoppet och det eviga livet, men som också är livets och vardagens färg.

En stola är det långa band som präster och diakoner bär över axlarna. Även den varieras i färg utifrån kyrkoåret.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Detalj från mässhaken och stolan. Foto: Karin Holmgren Tyskling/Luleå domkyrkoförsamling
Detalj från mässhaken och stolan. Foto: Karin Holmgren Tyskling/Luleå domkyrkoförsamling
Ladda ned bild

Länkar

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 55 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Debattartikel: Tid för handling när det kyrkliga kulturarvet hotas8.3.2024 08:20:00 CET | Nyheter

Statens stöd till vården och underhållet av svenska kyrkobyggnader har under en lång rad år urholkats. Vi står nu inför risken för ett allvarligt förfall. Svenska kyrkan har tagit fram ett konkret förslag på hur staten kan ta sitt fulla ansvar. Vi uppmanar våra riksdagsledamöter att agera för att rädda det världsunika kulturarv som tillhör oss alla, skriver Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye