Konkurrensverket

Lunds universitet brast i kontroll vid inköp

Dela

Konkurrensverket kräver att Lunds universitet döms att betala sammanlagt 400 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift för fyra olika otillåtna direktupphandlingar.

Konkurrensverket har gjort en fördjupad undersökning av inköp som gjorts av Lunds universitet. Som en följd av undersökningen lämnar Konkurrensverket i dag in fyra ansökningar med krav på böter/upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten.

Utöver de fyra otillåtna direktupphandlingarna konstaterar Konkurrensverket att en stor mängd direktupphandlingar har gjorts av olika beställare ute i organisationen och att universitet saknat en övergripande kontroll av de samlade inköpen.  Konkurrensverket konstaterar också att flera inköp gjorts efter muntliga överenskommelser trots lagens krav på dokumentation.

– Det är viktigt att följa upphandlingsreglerna. När offentliga inköp görs utan kontroll, eller utan dokumentation, är det svårt att veta om inköpen motsvarar organisationens behov och det blir svårt att kontrollera de leverantörer man vänder sig till. Dessutom ökar risken för korruption, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Avsikten med en fördjupad upphandlingsgransking av den här typen är att identifiera eventuella brister, och för att undvika framtida överträdelser. Samtidigt vill vi berätta för andra upphandlade myndigheter hur de kan undvika att bryta mot reglerna.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö med kravet att Lunds universitet döms att betala sammantaget 400 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Det handlar om inköp av budtjänster (kontraktsvärde drygt tre miljoner kronor), resor (637 000 kronor), byggvaror (613 000 kronor) och konferensverksamhet (954 000 kronor).

Konkurrensverket ser det som en försvårande omständighet att flera otillåtna upphandlingar har genomförts under en begränsad period.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Kristoffer Sällfors, processråd, tfn 08-70016 07

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum