Motormännen

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus

Dela

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

Redan nu, en månad senare, står många nya bilar i hallarna som är tagna i trafik strax innan 1 juli, för att sedan ha ställts av igen några dagar senare.

– När en bil ställs på för första gången börjar garantitiden ticka iväg. Problemet är att handlarna inte skriver ett ord om det här, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Det är bilimportörernas garantiregler som gäller, och alltså inget som återförsäljaren själv styr över. Bilsäljarna hoppas ofta att kunden inte ska märka något, eller kanske bli glad över att slippa den högre skatten. Men bilköpare kan i värsta fall råka ut för höga reparationskostnader om det visar sig att garantin förfallit tidigare än vad man räknat med.

– Den som köper bil ska inte behöva fråga bilhandlaren om vad som gäller, det är tvärtom säljarens skyldighet att upplysa om en varas beskaffenhet. Har bilen inte längre full garanti måste det tydligt framgå av annons och avtal, säger Carl-Erik Stjernvall.

Om säljaren missat att informera om den kortare garantitiden, kan felavhjälpande ändå krävas genom att köpet reklameras. Detta gäller även om det först i efterhand uppstår kostnader på grund av ett fel som garantin annars hade täckt. Men det är ändå bättre att kontrollera garantin innan. Förhandla till dig en bra rabatt om du köper en bil med kortad garantitid.

När Motormännen kontrollerar ett trettiotal nya lagerbilar på Bytbil.com och Wayke.se visar det sig att mer än hälften av dem redan har ställts på av handlarna. Samtliga husbilar vi kontrollerar har också tagits i trafik men sedan ställts av igen. De slipper då malus-skatten, men värdet av full garanti är något en köpare riskerar att gå miste om.

Motormännens sökning 2018-07-24
Lagerbilar hos
återförsäljare, årsmodell 2018–2019, miltal: 0 mil, diesel

Bytbil.com

Mercedes-Benz E200, Hedin bil, ej påställd

Audi Q3, Bilab Kungälv, påställd 27/6 – avställd 2/7

Peugeot 3008, Eksjö Bilaffär, ej påställd

Nissan Qashqai, Billhallen Mjölby, påställd 29/6

Volvo V60, Bil Nilsson, påställd 25/6 – avställd 26/6

Opel Grandland X, Motor Nilsson, ej påställd

Renault Koleos, Tage Rejmes, påställd 25/6 – avställd 26/6

BMW 320, Pro Auto, ej påställd

Honda CR-V, Bilmetro, ej påställd

Volvo V90, Tage Rejmes, påställd 28/6 – avställd 29/6

Wayke.se

Audi A4, Toveks, ej påställd

Opel Insignia, Holmgrens, påställd 28/6 – avställd 29/6

VW Passat, Toveks – påställd 29/6

Peugeot Expert, Holmgrens, ej påställd

Skoda Kodiaq, Berners, påställd 25/6

Audi Q5, Michelsens Bil, ej påställd

Mercedes-Benz X250, Veho bil, påställd 29/6 – avställd 7/2

BMW X3, Förenade bil, påställd 28/6

Skoda Kodiaq, Bilmetro, ej påställd

Volvo V60, Tage Rejmes, påställd 25/6 – avställd 26/6

 

Lagerbilar hos återförsäljare, årsmodell 2018–2019, miltal: 0 mil, diesel, husbil:

Bytbil.com

Capron Sunlight T68, Tumbo Husvagnar, påställd 21/6 – avställd 26/6

Adria Coral XL, Caravan & Marine, påställd 7/6 – avställd 8/6

Pilote Galaxy 741J, Husvagnsreserven i Kristianstad, påställd 28/6 – avställd 29/6

Adria Sun Living A70, Helsingborgs Fritidscenter, påställd 26/6 – avställd 27/6

Kabe Travelmaster, Fritidscenter Trollhättan, påställd 21/6 – avställd 25/6

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum