Lantmäteriet

Lusse – ett ortnamn med olika betydelse

Dela

Över femtio svenska platser heter något med Lusse. Namnen kan ha skiftande bakgrund och innehåller ibland ordet lus i nedsättande betydelse.

En sökning i Lantmäteriets ortsnamnssök ger 52 träffar på ortnamn som börjar på Lusse. Här finns Lussebo, Lusseboda, Lusseröd, Lussebäcken med flera.

– Namnen har skiftande bakgrund och innehåller ibland ordet lus i nedsättande betydelse. Men några, som Lusse källa i Alseda socken, Östra härad, Småland, innehåller faktiskt en folklig variant av helgonnamnet Lucia, säger Ola Svensson, ortnamnsutredare på Lantmäteriet.

Ortnamnen av grundläggande betydelse för samhället i eftersom det gör att människor kan relatera till platser och till områdets kulturhistoria.

– Utan ortnamn blir marken annars bara en yta på kartan utan tydlig mening, säger Ola Svensson.

Om Lantmäteriet - Sveriges ortnamnsmyndighet

Lantmäteriet är nationell ortnamnsmyndighet och har till uppgift att fastställa ortnamn i fastighetsregistret och i Lantmäteriets geografiska information. Lantmäteriet samordnar den statliga ortnamnsverksamheten och ger råd och rekommendationer på ortnamnsområdet.

Kontakter

Ola Svensson
Ortnamnsutredare Lantmäteriet
Telefon: 026-633225, ola.svensson@lm.se

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum