Statens Institutionsstyrelse

LVM-hemmet Lunden får särskilt förstärkt avdelning

Dela

LVM-hemmet Lunden i Lund blir först ut i landet med att öppna en så kallad särskilt förstärkt avdelning inom missbruksvården. Syftet är att möta behovet av särskilt anpassad vård för personer med omfattande psykiatrisk och neuropsykiatrisk problematik.

– Vi har i försöksverksamhet inom ungdomsvården sett positiva resultat av införandet av särskilt förstärkta avdelningar. Lokalerna, vården och medarbetarnas kompetens anpassas utifrån denna utsatta målgrupps förutsättningar och behov, säger Birgitta Dahlberg, tillförordnad verksamhetsdirektör för SiS missbruksvård.

Vårdkonceptet består av mindre avdelningar med fyra platser istället för sju eller åtta, samt en mer tillgänglig kognitiv miljö. Personaltätheten är hög med en behandlingspedagog per klient all vaken tid. Dessutom genomgår samtliga medarbetare en gedigen utbildning i bland annat neuropsykiatriska funktionshinder, självskadebeteende, traumamedveten omsorg, motiverande samtal och SiS konflikthanteringsprogram No Power – No Lose (NPNL).

– SiS satsar nu verkligen på en målgrupp med stora utmaningar i form av neuropsykiatriska funktionshinder kopplat till utagerande beteende. Genom att individanpassa vården får de kvinnor som placeras på Lunden bättre stöd och utökade möjligheter till en positiv utveckling. I vårdkonceptet ingår också fördjupad planering tillsammans med hemkommunen och regionen för fortsatta insatser efter LVM-tiden, säger Laila Siljedahl, institutionschef vid Lunden.

SiS LVM-hem Lunden tar emot kvinnor med alkohol-, narkotika- eller blandmissbruk. Lunden har cirka 110 medarbetare.

Läs mer på Statens institutionsstyrelses webbplats.

Kontakter

Birgitta Dahlberg, tillförordnad verksamhetsdirektör SiS missbruksvård
010-453 40 00 (växel)

Laila Siljedahl, institutionschef Lunden
010-453 40 00 (växel)

Bilder

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

SiS går upp i stabsläge på grund av platsbristen21.6.2022 10:31:20 CEST | Pressmeddelande

Statens institutionsstyrelse, SiS, kan idag inte leva upp till kravet att omedelbart anvisa plats utifrån barnens och ungdomarnas behov och socialtjänstens efterfrågan. SiS har på flera ungdomshem tvingats reducera antalet platser på grund av personalbrist och svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Därför upprättas nu en nationell stabsorganisation i syfte att stödja och förbättra den rådande platssituationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum