Dramaten

Lyndsey Turner regisserar skådespelarna i Måsen från sitt hem i London

Dela

Höstens repetitioner av Lyndsey Turners uppsättning av Tjechovs klassiker Måsen avslutades tio dagar innan premiären på grund av pandemin. Den 9 april görs nu en direktsänd läsning av hela pjäsen via Zoom, exklusivt för alla som hade biljetter till föreställningen. Efteråt gör Lyndsey en summering och publiken får möjlighet att ställa frågor till skådespelarna.

Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey
Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey

Som en del i processen och arbetet med pjäsen återförenades skådespelarna och det kreativa teamet, i fem länder, under två veckor för att skapa en läsning av Måsen som nu alla som hade biljett till föreställningen kan ta del av.

– Läsningen utförs utan kostym och scenografi och fokuserar på ord och kopplingar mellan karaktärerna. Det ger publiken en chans att vara med i repetitionsarbetet och ta del av pjäsen i sin renaste form, säger Lyndsey Turner.

Skådespelarna sitter hemma, Lyndsey är i London och publiken är med via en länk. Publiken syns eller hörs inte, men kommer få möjlighet att ställa frågor till ensemblen efter. Läsningen sker på svenska och summeringen på engelska.

Lyndsey Turner är husregissör på National Theatre i London. Med framgångsrika uppsättningar såväl i London som på Broadway är hon ett av den brittiska teaterns mest intressanta namn. Hon har bland annat även satt upp Hamlet på National Theatre med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Uppsättningen av Måsen görs i den brittiska dramatikern John Donnellys version. Donnelly har arbetat med både teater och film och har bland annat erhållit Tom Erhardt Award, PMA Award för bästa nya författare och NSDF Sunday Times Playwriting Award. 2019 spelades hans version av Molières Tartuffe på Lyttleton, National Theatre i London.

Medverkande: Niklas Blomqvist (Jakov), Magnus Ehrner (Peter), Hampus Hallberg (Semjon), Elin Klinga (Irina), Rasmus Luthander (Konstantin), Marall Nasiri (Masja), Agnes Rase (Nina), Magnus Roosmann (Jengenij), Alexander Salzberger (Boris), Per Svensson (Ilja) och Kristina Törnqvist (Polina).
Översättning: Pamela Jaskoviak. Regi: Lyndsey Turner.

Läs mer om uppsättningen här.

Digital läsning av Måsen via Zoom, den 9 april, klockan 13.00-15.30. Måsen planeras få premiär på Stora scenen i oktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey
Lyndsey Turner. Foto: Stephen Cummiskey
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Hela ensemblen medverkar i nytt scenkonstverk av Mattias Andersson13.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt scenkonstverk av Mattias Andersson inleder hösten på Dramatens stora scen. Verket kommer helt att anpassas efter aktuella förutsättningar och har inletts redan under våren genom att samtliga skådespelare har fått ett uppdrag. – Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet. Jag ställde en fråga till alla skådespelare i ensemblen – Om du bara hade en sista minut på Dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?, berättar han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum