Trafik och samhälle

Lyssna efter vilken buss som kommer

Dela

Synskadade har länge önskat yttre hållplatsutrop i stadsbusstrafiken i Uppsala, och nu blir det verklighet. Det innebär att linjer och destinationer ropas ut i samband med att bussen stannar på hållplatsen och framdörrarna öppnas, och hörs alltså utanför bussen.

De yttre hållplatsutropen startar den 15 oktober, som även är Vita käppens dag. För att uppmärksamma händelsen bjuder Region Uppsala intresserade resenärer till Uppsala Resecentrum kl 12.30 för att lyssna på utropen och träffa förtroendevalda och tjänstemän.

Utropen på stadsbussarna kommer ske mellan klockan 06.00 och 23.00 och införs på samtliga hållplatser där flera olika busslinjer stannar. Volymen är anpassad efter hållplatsläge och kan uppfattas utan att skapa bullerproblem. Stadsbusstrafiken är först ut men övrig UL-trafik kommer att få samma teknik installerad succesivt fram till juli 2022.

"Det är glädjande att vi nu ytterligare kan förbättra tillgängligheten i kollektivtrafiken för de som har behov av det", säger Johan Örjes (c), ordförande i Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden

Inför införandet av yttre utrop har workshops genomförts där Uppsala kommuns miljönämnd har deltagit samt bussförare och Synskadades Riksförbund (SRF).

För mer information:
Behzad Foroozesh, produktägare vägtrafik Trafik och samhälle, telefon 018-611 19 91

Helena Klange, presschef UL, telefon 070-3677344

Nyckelord

Om

Trafik och samhälle
Trafik och samhälleFölj Trafik och samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafik och samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum