Dagens Samhälle

M gläntar på dörren för SD

Dela

Sverigedemokraterna har stora förhoppningar på inflytande efter sina framgångar i kommunvalen i södra Sverige. Och på flera håll öppnar Moderaterna för samtal om hur kommunen ska styras.

Sverigedemokraterna blev största parti i tolv kommuner. Det totala antalet mandat i landets kommunfullmäktige ökade med 37 procent, och man finns nu representerade i 288 av 290 kommuner.

Under den gångna mandatperioden har inte SD ingått i styret i någon enda kommun. Gör partiets succéval att det nu blir ändring på det?

Dagens Samhälle har granskat läget i ett tjugotal kommuner där SD gjorde riktigt starka resultat.

I Sölvesborg blev SD näst största parti med 29 procent efter en mandatperiod med rödgrönt styre. M har lovat att Alliansen ska ta över, men kan endast göra det med stöd av SD.

– När nästan en tredjedel av väljarna ger SD sitt stöd är det inte något som vi kan nonchalera, säger Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson. Han säger sig luta åt att ge SD visst inflytande.

Hörby är Sverigedemokraternas starkaste fäste, där man är klart största parti. SD har tagit på sig rollen att försöka få ihop ett majoritetsstyre i kommunen, och för samtal med bland annat M.

– Om vi har ett parti som har fått 35 procent av rösterna måste vi inse att det innebär att Hörbys befolkning vill att det ska få inflytande, säger Lars Göran Ritmer, andranamn på Moderaternas kommunlista och den som ansvarar för förhandlingarna med de andra partierna. 

Läs fler röster i bifogade artikel.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum