Vänsterpartiet Skåne

M släpper fram Sd-styre i Hörby - djupt olyckligt att byteshandla med maktpositioner med ett parti som inte ens stöttar grundläggande mänskliga rättigheter

Dela

Hörbymoderaternas valtekniska samarbete ger dem ordförande- och vice-ordförandeplatser i kommunens nämnder som de inte hade fått om de inte hade stöttat Sverigedemokraterna. Det är vad de hoppas på när de går emot sitt eget partis centrala riktlinjer och ger platsen som kommunstyrelsens ordförande till Sd. Vänsterpartiet Skånes distriktsordförande Ana Süssner Rubin är djupt oroad över utvecklingen.

Att Sverigedemokrater i många fall och i ledande positioner inte är särkilt pigga på allas lika rätt i samhället överraskar föga. Att Moderaterna, med mångårig erfarenhet av kommunalt styre, är villiga att stärka Sd:s position är däremot nytt.

- Moderaterna måste ta sitt ansvar, menar Ana Süssner Rubin, distriktsordförande för Vänsterpartiet Skåne. Sverigedemokraternas företrädare har tidigare med all önskvärd tydlighet visat att han inte hyser respekt för allas lika värde i samhället, och att som moderat aktivt stötta honom för att själva köpa sig platser utgör defitivt ett lågvattenmärke för partiet.     

Det är oklart om Moderaternas centrala kansli, som sagt att samarbetet strider mot riktlinjerna, kommer sätta stopp för Hörbymoderaternas byteshandel. 

- Faran är att Hörbybor kan komma att få en jobbig vardag framöver när den hittills relativt behärskade främlingsfientligheten nu sanktioneras från högsta kommunala ort, säger Ingrid Bromander, ordförande för Vänsterpartiet i Hörby. I Hörby finns även starka krafter för solidaritet och mångfald, som nu får anledning att organsisera sig ytterligare och lägga upp en gemensam strategi. Här finns bland annat ett uppskattat språkcafé för nyanlända, ett nätverk för mångfald och en förening för ensamkommande ungdomar. Vi kommer att fortsätta arbeta för ett jämlikt samhälle. 

Ana Süssner Rubin är enig i att det är viktigt med ett starkt lokalsamhälle och inkluderande arbete.

- Nu har Moderaterna visat vilken sida de står på. Sverigedemokraterna och Moderaterna har en liknande ekonomisk politik och är båda konservativa krafter. Högerpolitik har alltid ökat klassklyftor och skapat en grogrund för missnöje. Vänsterpartiet kommer alltid att arbeta för jämlikhet och solidaritet i Hörby och Skåne. Vi hoppas att Moderaterna bryter avtalet omedelbart, det är inte värt några extra nämndplatser för att skjuta invånares grundläggande rättigheter åt sidan, avslutar hon.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Beslut om utebliven finansiering för Skånes folkhögskolor – Vänsterpartiet i Skåne kritiska till minskad satsning på folkbildning31.1.2019 15:01:28Pressmeddelande

Dagens beslut i Regionala Utvecklingsnämnden går tillbaka till tidigare beslut på riksnivå. Under 2018 fattade den dåvarande regeringen beslut om en satsning på utökade folkhögskoleplatser med tio miljoner extra. Alliansens budget på räcker inte till för att täcka de platser som öppnats upp med den gamla satsningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum