M Sverige avråder från internetköp av begagnade bilar

Dela

Den allt mer omfattande näthandeln har kommit att inkludera begagnade bilar och nu kan bilar klickas hem online direkt på skärmen. Men konsumenterna riskerar att gå miste om den trygghet som bilaffären ska innebära. Bilhandlarna lever inte upp till branschens egna villkor och marknaden blir rena vilda västern för konsumenterna. Riksförbundet M Sverige avråder därför från att köpa begagnade bilar direkt på internet där det finns en ”köp-knapp” i annonsen.

– Spekulanter kan inte ens ta del av bilens varudeklaration. Företagen struntar i att redogöra för bilens skick och så får det inte gå till, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på konsumentorganisationen M Sverige.

Konsumentköplagen innebär bland annat att företag måste upplysa konsumenter om en varas skick, en informationsplikt som även gäller begagnade bilar. En bil är tekniskt avancerad och dessutom kan skicket på en begagnad bil vara svårbedömt, det gör varudeklarationen till ett viktigt underlag.

Varudeklarationen är framtagen av motorbranschen i överenskommelse med Konsumentverket. Den ska finnas tillgänglig för spekulanter oavsett om bilen säljs i fysisk butik eller via internet. Man ska aldrig behöva fråga bilhandlaren om bilens varudeklaration.

– Näthandel bidrar till ökad tillgänglighet och konkurrens och är förstås jättebra, men bilbranschen verkar ha glömt de egna regelverken. Om förhållandena inte förbättras måste Konsumentverket träda in och säkerställa konsumenternas rättigheter, säger Carl-Erik Stjernvall.

Bilhandlare som erbjuder online-köp har vid frågor gällande varudeklarationen bland annat svarat att de inte används eftersom bilarna alltid är i så kallat normalskick, vilket inte ger konsumenter någon indikation alls på bilens skick och slitage. Köparen går därmed miste om information om skador på karossen, däckens mönsterdjup, om serviceboken är ifylld, när bilens kamrem bytts eller om tidigare ägare har rökt i bilen, för att ge några exempel.

Bilhandlare har möjlighet att erbjuda köp via internet på marknadsplatser som Blocket och Wayke. Förutom utelämnad information om bilens skick har flera företag som erbjuder online-köp dessutom reserverat sig mot felskrivningar i sina annonser.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. För den som vill köpa grisen i säcken är det här världens chans, konstaterar Carl-Erik Stjernvall.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Grus på belagda vägar kostar fordonsägarna miljarder – varje år!18.6.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Allt fler bilägare drabbas av stenskott. Kostnaderna för ökade glasskador på bilar har fyrdubblats under en 15-årsperiod och kostade bilägarna hela 1,6 miljarder kronor under 2017. Samtidigt visar officiell olycksstatistik att grus var en bidragande faktor i var fjärde olycka utanför tätort där en motorcyklist skadats allvarligt. Detta orsakar mänskligt lidande och kostar samhället stora summor, närmare en miljard per år (*). Gruset kommer ofta från pågående eller avslutade vägarbeten. Varken Sveriges MotorCyklister, SMC, eller Riksförbundet M Sverige anser att det är rimligt att fordonsägarna ska betala för brister i vägunderhåll genom våra försäkringspremier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum