M Sveriges kartläggning visar: Miljöarbetet behöver bli bättre på många små bilverkstäder

Dela

Dagens regelverk har inneburit att många mindre bilverkstäder hittills sluppit undan rutinmässiga kontroller av sitt miljöarbete. Ändrade regler ställer dock nya krav och kommunernas egna kontrollanter, såväl som Naturvårdsverket, menar att det kan behövas ett kunskapslyft ute hos verkstäderna. Alla känner inte till dagens regelverk, och ännu färre de nya regler som börjar gälla 1 november.

Riksförbundet M Sverige har gjort en sammanställning av läget i Sveriges 25 största kommuner. På flera håll i landet uppger kommunerna att små verkstäder får minst en anmärkning när det väl sker en kontroll. Många andra vittnar om att ungefär en tredjedel får någon typ av anmärkning.

– Bristerna visar tydligt på behovet av fler kontroller. Det finns dessutom ett stort mörkertal eftersom bara en del aktörer får besök av kontrollanter idag, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.

En gemensam bild är att hantering av miljöfarligt avfall, säker förvaring av kemikalier och underhåll av lokalernas oljeavskiljare är det som flest verkstäder missar. Detta omfattas från 1 november av nya regler. Naturvårdsverket uppskattar att över en miljon verksamheter berörs av rapporteringsskyldigheten i det nya avfallsregistret, bland dessa – bilverkstäder.

– Som kund måste man kunna förutsätta att näringsidkare värnar miljön och följer gällande regelverk, säger Carl-Erik Stjernvall.

Eftersom tillsynsmyndigheter får tillgång till uppgifterna i avfallsregistret måste Sveriges kommuner också se till att avsätta tillräckliga resurser för att göra de kontroller som krävs. Men M Sveriges jämförelse visar att satsningarna idag kan skilja stort mellan kommuner.

– Exempelvis Malmö, Stockholm och Södertälje gör, vad vi kan förstå, en hel del för att ha koll på de här verksamheterna. Många kommuner kontrollerar bara en mindre del av alla verkstäder, medan Gävle svarar att ekonomin inte finns för att göra några kontroller alls hos de mindre verkstäderna, säger Carl-Erik Stjernvall.

Kommentarer från några kommuner:

Resultatet visar stora brister hos majoriteten.
Borås kommun

I princip alla verkstäder får någon form av anmärkning.
Jönköpings kommun

Det är ofta stora kunskapsbrister hos verksamhetsutövaren.
Kristianstad kommun

Riksförbundet M Sverige frågade följande kommuner om deras kontroller hos mindre bilverkstäder:

Borås, Falun, Gävle, Jönköping, Kalmar, Katrineholm, Kristianstad, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Nacka, Norrköping, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Östersund

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Årets hjulklapp 2020 tilldelas Mariestads kommun26.11.2020 05:45:00 CETPressmeddelande

M Sveriges utmärkelse Årets hjulklapp 2020 tilldelas Mariestads kommun. De får utmärkelsen för öppnandet av den första tankstationen i världen där vätgas tillverkas på plats och där allmänheten kan tanka. Tankstationen är unik eftersom den inte är inkopplad till elnätet och är helt självförsörjande på energi genom solceller. M Sveriges förhoppning är att fler kommuner ska uppmärksamma Mariestads arbete och följa kommunens exempel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum