M Sveriges spartips för bilägare

Dela

Det högre allmänna prisläget i samhället gör att de ekonomiska marginalerna krymper för allt fler hushåll. När allt kostar mer är det viktigt att veta hur det kan gå att spara in på utgifterna. För M Sverige är det här vanliga frågor. Här följer våra råd om vad som är rätt och fel åtgärder.

– Det absolut bästa rådet är att planera resorna och att använda bilen mindre genom att till exempel göra flera ärenden samtidigt. Då minskar kostnaden inte minst för drivmedel, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Men bränslet är inte alltid den största kostnaden. Nyare bilar har ofta bättre bränsleekonomi men i stället en rejäl värdeminskning som gör att varje mil med bilen ändå blir ganska dyr. Alla fasta kostnader som försäkring, skatt och service kan också bidra till att milkostnaden blir högre än vad många tänkt sig.

M Sveriges råd för en god bilekonomi:

Rätt
• Snålkör. Sänk farten lite och använd inte farthållaren. Håll ordentligt avstånd så att du kan köra som du tänkt och sakta ner genom att släppa av på gasen. Rulla fram långsamt så länge du kan innan rödljus och stanna helt bara om du måste.
• Samåk. Åk med en kollega till jobbet. Det kan bli en bra besparing även om det bara gäller en del av en sträcka. Samla ihop ett gäng och turas om att skjutsa barnen till deras aktiviteter.
• Byt hjul själv, eller skippa åtminstone däckhotellet. Det tar inte särskilt lång tid att byta hjul. Även torkarblad är ofta väldigt enkelt att byta själv.
• Använd M Sveriges Bilkalkyl och räkna på vad din bil kostar att köra och se vad du kan spara. msverige.se/bilkalkyl

Fel
• Byt bil. Det kan finnas fördelar med att byta bil om det till exempel handlar om att gå över till en mindre bilmodell som har väsentligt lägre milkostnad, men i övrigt finns inga ekonomiska fördelar med ett förhastat bilbyte. Så länge bilen inte blivit gammal eller drabbas av återkommande dyra fel är det bästa att ha kvar den i stället för att byta till en annan.
• Spara in på service. Förebyggande underhåll är alltid billigare än haverier som kan kosta mångdubbelt mer att åtgärda. Att behålla bilens värde förutsätter att den servas enligt rätt intervall. Jämför i stället priset mellan olika verkstäder. Det kan också gå att spara pengar genom att åka till en bilverkstad på en mindre ort där priserna är lägre.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00https://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

3 av 4 kommuner upplever problem med laddinfrastruktur10.11.2022 05:50:00 CET | Pressmeddelande

Riksförbundet M Sverige har skickat ut en enkät till landets kommuner och frågat om vad som är de vanligaste problemen gällande utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar. I undersökningen framkommer att problem med otillräcklig finansiering, investeringsovilja och kapacitetsbrist är vanliga samt att störst problem finns hos dem som parkerar i en samfällighet. 3 av 4 kommuner svarar att de upplever problem med utbyggnad av laddinfrastruktur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum