Porsche

Macan får turbofyra – nya PCM i Cayenne

Dela

Porsche kompletterar sin serie av kompakta SUV-modeller med en instegsmodell till Macan. Den fyrcylindriga turbomotorn är speciellt utformad för den här bilen, som är SUV-klassens sportigaste modell. Dessutom utrustas nu Cayenne med den senaste generationen av Porsche Communication Management (PCM).

P16 0175 Cayenne interiör
P16 0175 Cayenne interiör

Den turboladdade tvålitersmotorn i Macan utvecklar 185 kW (252 hk) mellan 5 000 och 6 800 varv per minut och liksom i alla Macan är sjuväxlad PDK dubbelkopplingslåda standardutrustning. Resultatet är imponerande prestanda. Macan accelererar från noll till 100 km/tim på 6,7 sekunder och med Sport Chrono-paketet, som är ett tillval, minskar tiden till 6,5 sekunder. Toppfarten är 229 km/tim. Macan är mycket bränsleeffektiv, beroende på fälg- och däckskombination är förbrukningen 7,4 liter per 100 km ned till 7,2 liter per 100 km enligt NEDC.

Sportig turboladdad fyrcylindrig motor

Den raka fyrcylindriga motorn är mycket sportig och effektiv. Den arbetar med ett laddtryck på upp till två bar, har laddluftkylare, direktinsprutning och variabel ventilstyrning. VarioCam Plus anpassar kontinuerligt insugs- och avgaskamaxeln och kontrollerar också avgasventilernas lyft. Det höga vridmomentet, 370 Nm mellan 1 600 och 4 500 varv per minut, ger kraft för snabba omkörningar.

Liksom alla Porsches modeller kan Macan omvandla sin motoreffekt till extremt sportiga köregenskaper. Det uppnås med hjälp av Porsche Traction Management, PTM, aktiv fyrhjulsdrift i kombination med följsam fjädring och exakt styrning. Luftfjädring med PASM adaptiva stötdämpare erbjuds som tillval. Med en tomvikt av 1 770 kg är Macan Porsches lättaste SUV-modell vilket ger livliga vägegenskaper.

Hög utrustningsnivå

Utseendemässigt skiljer sig den nya instegsmodellen från de mer effektstarka genom små detaljer. Sidorutorna har svarta lister och bromsoken bakom 18-tumsfälgarna är också svarta. Avgassystemets två ändrör är av borstat rostfritt stål. Många delar av standardutrustningen är desamma som i S-modellerna. Macan har till exempel komfortsäten med elektrisk åttavägsinställning på förarsidan, Alcantaraklädsel i sätenas mittparti, den senaste generationen av Porsche Communication Management (PCM), vingelvarning och elektrisk öppning av bakluckan.

Macan är beställningsbar från och med nu och det svenska priset blir från 570 000 kronor. Marknadsintroduktion sker i juni.

Cayenne med det senaste infotainmentsystemet

Det centrala i nya Porsche Communication Management system (PCM, som blir standard i alla Cayenne, är en högupplöst sjutums pekskärm (touchscreen). Det omgjorda användargränssnittet gör hanteringen mer intuitiv och liknar mer en smartphone. När en närhetssensor känner av en användare visas relevant innehållsmeny som föraren kan kontrollera med multi-touch gestures. Gränssnitt för bluetooth, USB och SD-kort gör det möjligt att integrera smartphones och minnesmedia. En annan nyhet är möjligheten att ansluta en iPhone via PCM för att använda Apple CarPlay®.

Den nya navigationsmodulen ingår nu i standardutrustning i Cayenne. Den imponerar med en högupplöst kartdisplay och, för första gången, 3D i vissa regioner. Navigationen kan nu på ett smidigt sätt startas med röstkontroll. Tillvalet Connect Plus förbättrar navigationen påtagligt genom att använda trafikinformation i realtid. Online-tjänster som Google Street View® och Google Earth® kan användas för mer exakt åskådliggörande av detaljer längs vägen och i tätbebyggda områden. Användningen av PCM som en Wi-Fi hotspot och även ännu mer extensiv integration av smartphones tillgodoser alla behov av uppkoppling. En nyhet är också Porsche Connect app. Ett exempel är att den låter användaren överföra destinationen till PCM direkt från en smartphone för att starta navigationen. Den bekanta Porsche Car Connect-appen ingår också i Connect Plus-modulen. Den appen gör det möjligt för användaren att fjärrstyra visa fordonsfunktioner från en smartphone och få information om till exempel bilens bränslenivå.

Alla Porsche perfekt uppkopplade

Den nya generationen PCM introducerades först i nya 911 (991 II) och ingår i standardutrustningen i alla 911-modeller. Förutom Carrera-modellerna är Targa och toppmodellen 911 Turbo utrustade med det nya infotainmentsystemet. Den nya modulen blir standard också i den nya årsmodellen av Macan. Modellserien 718 kommer också att använda det nya infotainmentsystemet. Beroende på modell kommer PCM i olika grader av standardutförande och tillvalspaket.

Högupplöst bildmaterial finns tillgängligt i Porsches Newsroom ( http://newsroom.porsche.de ) och, för ackrediterade journalister i Porsches databas ( https://presse.porsche.de ).

Bränsleförbrukning

Porsche Macan: blandad körning 7,4–7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 172–167 g/km.

Macan hela modellserien (årsmodell 2017): blandad körning 9,2–6,1 l/100 km; CO2-utsläpp 216–159 g/km.

Porsche Cayenne S E-Hybrid (årsmodell 2017): blandad körning 3,4–3,3 l/100 km, kombinerad elektrisk förbrukning 20,8–18,6 kWh/100 km; blandadu CO2-utsläpp 79–75 g/km.

Cayenne hela modellserien (årsmodell 2017): blandad körning 11,5-6,6 l/100 km; CO2-utsläpp 267-173 g/km.

För ytterligare information kontakta Andreas Lundberg på tel  46 (0)70 165 18 40 eller e-mail:andreas.lundberg@porsche.se

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, Boxster, Cayman, Cayenne, Macan och Panamera. År 2015 registrerade 1 215 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

P16 0175 Cayenne interiör
P16 0175 Cayenne interiör
Ladda ned bild
P16 0177 Macan bak
P16 0177 Macan bak
Ladda ned bild
P16 0178 Macan interiör
P16 0178 Macan interiör
Ladda ned bild
P16 0176 Macan front
P16 0176 Macan front
Ladda ned bild

Dokument

Om

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. År 2017 registrerades 1 550 Porsche i Sverige. Porsches största marknader är Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsche Panamera kompletteras med två nya GTS-modeller16.10.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche utökar sin Panamera-serie med två extra sportiga versioner. Panamera GTS och Panamera GTS Sport Turismo är två unika prestandamodeller med sina kraftfulla 4-liters biturbomotorer på 338 kW/460hk, extra dynamiska chassisystem med trekammars luftfjädring och speciella designelement. I standardutrustningen ingår till exempel Sport Design-paketet med sina svarta exteriöra detaljer och stora ytor klädda med Alcantara inne i bilen. Dessutom har Porsche utvidgat sitt utbud av komfort- och assistans för hela Panamera-serien till att inkludera head-up display med olika konfigurations­möjligheter. Känsla och effektivitet Hjärtat i de båda nya Panamera GTS-modellerna är en 4-liters V8 med en effekt på 338 kW (460 hk) och ett maximalt vridmoment på 620 Nm. Sportavgassystemet, som är standard, bidrar med sitt speciella ljud till körupplevelsen. Biturbomotorn, som är försedd med partikelfilter för bensinmotorer, är 15 kW (20 hk) och 100 Nm starkare än föregångaren och Panamera GTS och Paname

Nya Porsche Macan lanseras i Europa2.10.2018 08:00Pressmeddelande

Nya Porsche Macan gör sin Europa-debut på Paris bilsalong. Den nya modellen har en effektiv 2,0-liters fyrcylindrig turbomotor med förbättrad förbränningsrumsgeometri och partikelfilter. Den nya motorn utvecklar 180 kW (245 hk) och det maximala vridmomentet är 370 Nm. I kombination med en 7-växlad PDK dubbelkopplingslåda accelererar den kompakta SUV-modellen från 0 - 100 km/tim på 6,7 sekunder och kan nå en toppfart av 225 km/tim. Bränsleförbrukningen enligt New European Driving Cycle (NEDC)* är 8,1 liter per 100 km. Modellen, som är helt omarbetad, har som mest påtagliga nya kännetecken när det gäller design och teknik en nydesignad bakdel med tredimensionell LED-ljuspanel och ett helt nytt Porsche Communication Management-system med en 10.9 tums pekskärm inne i bilen. Nytt fintrimmat chassi för bättre balans Köregenskaperna är Macans viktigaste egenskap. Det förnyade chassit ökar komforten och gör Macan ännu trevligare att köra. Typiskt för sportbilar har Macan däck i olika dimension

Världspremiär för exklusiv nyutgåva av Porsche 935 med 700 hk28.9.2018 08:00Pressmeddelande

Porsche presenterar nya 935 i samband med det historiska “Rennsport Reunion”-mötet på Laguna Seca Raceway i Kalifornien. Den 515 kW (700 hk) starka tävlingsmodellen har en kaross som påminner om den legendariska Porsche 935/78 och kommer att tillverkas i en begränsad serie om 77 bilar. - Den här speciella bilen är en födelsedagspresent från Porsche Motorsport till alla fans över hela världen, säger Dr Frank-Steffen Walliser, vice president för Motorsport och GT-bilar. - Eftersom bilen inte är homologerad behövde inte tekniker och designers hålla sig till de vanliga reglerna och de hade därför större frihet i utvecklingsarbetet. Tekniken i modellen som är avsedd för klubbtävlingar och privat träning på racerbanor bygger på högprestandamodellen 911 GT2 RS. Liksom i sin historiska föregångare har större delen av karossen ersatts med delar i kolfiber (CFRP). Inklusive det strömlinjeformade förlängda bakpartiet är Porsche 935 4,87 meter lång. Den exklusiva klubb-racern är 2,03 meter bred. D

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum