Dramaten

Magiska hjältar och urstarka kvinnor i musikföreställning baserad på Kalevalas värld

Dela

Som en del i att uppmärksamma Finland 100 år gästas Dramaten av musikerna Sara Edin och Tuulikki Bartosik med musikföreställningen Kalevala: The Movie . Det blir melodiskt vemod och finsk skogsstämning med avstamp i det finska nationaleposet Kalevalas värld. Ges i Lejonkulans foajé den 10 december.

Sara Edin och Tuulikki Bartosik. Pressbild.
Sara Edin och Tuulikki Bartosik. Pressbild.

Sara Edin, som sjunger och spelar fiol, har tonsatt Kalevalas texter och egna texter och skapat ett musikverk som tar avstamp i det finska nationaleposet Kalevalas värld av myter och magi, skapelseberättelsen och hjältarna. Tillsammans med Tuulikki Bartosik, på dragspel och kantele, ställer de frågan; Vad har Kalevala att säga oss människor idag?

”Jo där myllrade fram, helt levande, helt nutida i alla sina känslor, konflikter, förälskelser och ambitioner, alla de magiska hjältarna och urstarka kvinnorna i Kalevala!”  Sara Edin

Sara Edin är frilansmusiker med fiol som huvudinstrument, men hon spelar även såg, mandolin, dragspel och sjunger. Swing, tango, irländsk och svensk folkmusik är några av de musikstilar Sara rör sig mellan.

Tuulikki Bartosik är estnisk musiker och kompositör med en magisterexamen i traditionell musik från Sibeliusakademin i Helsingfors.

Musik och texter Sara Edin och Kalevala.
Medverkande Sara Edin, fiol och sång och Tuulikki Bartosik, dragspel och kantele.
Musikföreställningen ges på svenska.

Finland 100 år
Finland uppmärksammas extra mycket denna höst. Den 9-10 december gästas Dramaten av Klockriketeatern i Finland med föreställningen De langerhanska öarna.  I rollerna ser vi Stina Ekblad och Ylva Ekblad i ett nyskrivet finländskt drama med existentiella frågor i fokus. 

Det stora högtidlighållandet av Finlands hundraårsjubileum går av stapeln med en särskild festkväll den 4 december. Finland – 100 år av självständighet är en del av det officiella jubileumsprogrammet.

Även Tanja Lorentzons föreställning Mormors svarta ögon om att komma med den stora arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige gestaltat genom tre generationer kvinnor kommer åter på repertoaren i vår.

Kalevala: The Movie den 10 december, kl. 19, Lejonkulans foajé

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sara Edin och Tuulikki Bartosik. Pressbild.
Sara Edin och Tuulikki Bartosik. Pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum