Dramaten

Magnus Roosmann och John Erik Eleby tilldelas Gunn Wållgren-stipendiet 2016

Dela

I dag klockan 17 delades Gunn Wållgren-stipendiet ut på Dramaten. Stipendiet tilldelas varje år en stipendiat från Dramaten och en från Kungliga Operan.

Årets stipendiat från Dramaten är Magnus Roosmann. Han tillhör teaterns fasta ensemble och är just nu aktuell i Runar Hodnes uppsättning av Fäder och söner , som får premiär på Lilla scenen den 10 december.    
Magnus Roosmann är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han har gjort flera uppmärksammade roller både inom film och tv. Han har medverkat i tv-serier som Gustav III Ramona Upp till kamp Modus och Gåsmamman samt i filmer somOndskan Skenbart - en film om tåg, Mig äger ingen Skumtimmen samt i filmerna om Lasse-Majas detektivbyrå. På Dramaten har han under senare år medverkat i bland annat Kasimir och Karoline Döden i Thebe Flicka i gul regnjacka och Woyzeck ochFåglarna . 2012 regisserade han Flicka i frack . Han medverkade i musikalen Hjälp sökes på Orionteatern och utanför teatern är han en flitig inläsare av ljudböcker.


Motivering:

”Häromkvällen stod Magnus Roosmann på Stora scenen med bandet Amason och med dikter av dadaisten Kurt Schwitters. För inte länge sedan mötte vi honom som Mattis i Tarjei Vesaas Fåglarna. Och snart ser vi honom i Turgenjevs Fäder och söner. Schwitters och Vesaas och Turgenjev – Magnus Roosmann har en särskild nyckelknippa som skådespelare. Han dyrkar upp det innersta i orden och rollerna. Det innersta som är det mest primära och basala: existensen. Magnus Roosmann kan dröja i en konsonant och vila i en vokal, så att den vanliga klocktiden tappar takten. Istället låter han oss vara i upplevelsens tid, där en sekund rymmer tusen år. Han vet att teaterns och själens tideräkning är av ett alldeles annat slag än busstidtabellerna. Magnus Roosmann visar oss människan, fylld av inre motstridigheter. Han kan vara stor och stark som sagans jätte och liten som den svagaste förhoppning.  När han spelade Bibelns Job i Hannoch Levins Jobs lidande på Judiska teatern, såg vi det bräckliga i det grandiosa och det storslagna i det sköra.  Hans gestaltning av Lopachin i Mats Eks Körsbärsträdgården grep oss i hjärtat: vilken gud var det som knådade ihop denna varelse, så seende och så blind, så handlingskraftig och så villrådig? Och Kaptenen i Michael Thalheimers uppsättning av Büchners Woyzeck – denna mäktiga panik på flykt från sig själv! Magnus Roosmann har blick för dadaisternas allvarliga lek med språket – man måste ta isär det och vända på klossarna för att kunna bygga något på nytt. Förstörelse och skapande, tvivel och tro, hör ihop i konsten. Han har minsann också dadaisternas sinne för artisteri! En glimt i ögat, en svängom med handen runt höften, en jazz-synkop, ett leende och lite sång – hur skulle människan annars kunna vara människa?”


På Kungliga Operan går stipendiet i år till John Erik Eleby, basbaryton/bas. John Erik Eleby är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Han anställdes vid Operan år 2000. Första rollen var Storinkvisitorn i Don Carlos , följd av Sarastro i Trollflöjten . Bland ett stort antal roller på Kungliga Operan kan nämnas Sparafucile i Rigoletto , Escamillo i Carmen , Dulcamara i Kärleksdrycken , Bartolo i Barberaren i Sevilla , titelrollen i Don Pasquale , Colline i La Bohème, La Roche i Richard Strauss Capriccio , Klingsor i Parsifal . Han har medverkat vid uruppföranden av Carl Unander-Scharins operor Hummelhonung och Loranga, Mazarin och Dartanjang och 2016 kreerade han Kreons roll vid uruppförandet av Daniel Börtz opera Medea .  John Erik är en flitigt anlitad konsertsångare i en repertoar som omspänner det mesta från Bach till nutid och har haft solistframträdanden under dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Riccardo Muti, Manfred Honeck och Charles Dutoit.


Motivering:

”Åren som fast anställd solist på Kungliga Operan har utvecklat John-Erik till en artist av rang. Att gestalta en Rossinisk buffabas som Bartolo för att sedan övergå i Wagnersk nepotism som Klingsor och avsluta med kung Kreons rädsla och maktfullkomlighet är i sig ett mästerverk.   Med noggrannhet och nyfikenhet mejslar John-Erik ut varje porträtt i samklang med den omgivande ensemblen. Hans respekt och ödmjukhet i arbetet visar sig genom att alltid vara väl förberedd och samtidigt öppen för utforskande och lustfylldhet. 
Idag finns, i hans röstfack, inte många ogjorda roller på listan och ändå verkar han betrakta varje nytt tillfälle, ny som gammal roll, som en enda stor möjlighet att ta ytterligare ett steg i sin egen utveckling. 
Därför är John-Erik Eleby en värdig mottagare av årets Gunn Wållgren stipendium.”

Stipendierna ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska teatern, Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska akademien till "konstnärligt förtjänta dramatiska och lyriska artister". 
2016 års mottagare har utsetts av fondens styrelse: teaterchef Eirik Stubø, Dramaten, operachef Birgitta Svendén, Kungliga Operan, ständige sekreteraren Tomas Löndahl, Kungliga Musikaliska akademien samt överintendenten Jan Lindman, Kungliga Slottet. 

Årets stipendier uppgår till vardera 35 000 kronor.


Pressbild från utdelningen läggs upp under sen eftermiddag/kväll på 
www.dramaten.se/Press/Bildarkiv/   (lösen: drama) 
samt på www.operan.se/sv/pressrum/Press/Pressfoton/Aktuella/


För mer information, kontakta:

Mimmi Fristorp, Pressansvarig Dramaten 
mimmi.fristorp@dramaten.se 
0703-726175 

Torbjörn Eriksson, Press- och informationschef Kungliga Operan 
torbjorn.eriksson@operan.se 
070-6344353

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum