Dramaten

Maj – en hemmafrus liv tar plats på Lilla scenen

Dela

Nu kommer dramatiseringen av Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om Maj och hennes familj. Ellen Lamm regisserar och Maj spelas av Ellen Jelinek. Urpremiär på Lilla scenen den 16 oktober.

Ellen Jelinek. Foto: Clara G.
Ellen Jelinek. Foto: Clara G.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Ofta går tankarna till mamma och pappa och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? 

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild.

Kristina Sandbergs romantrilogi om Maj – Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris – är en unik berättelse om ett alldeles vanligt livsöde, belönad med SvD:s litteraturpris 2014 och Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019.

”Jag blev intresserad av detta med hur Maj minns sitt liv, hur vi alla minns våra liv. Och hur minnet kräver sin rekvisita. En mandelkvarn, en vinterpäls, en tekopp… Vissa ting har en särskild plats i vår livshistoria. Då är det inte frågan om någon tekopp vilken som helst, utan om just den blåa tekoppen. Minnet är som ett fotoalbum vi bläddrar i. Bilderna behöver inte vara många, men vi tycker att allt finns där. Glömskan också. Och just detta med att minnas har så klart spelat en ovanligt stor roll i repetitionsarbetet den här gången, när vi behövt komma ihåg en föreställning – dvs dra oss till minnes vad vi gjorde innan vårt arbete avbröts i våras – men också se på de minnena med nya ögon, präglade av de förändringar världen genomgått under pandemin”, säger regissören Ellen Lamm,

Ellen Lamm har regisserat en rad uppsättningar på Dramaten, som Jane Eyre, Det blåser på månen och Förlovningen. Hon regisserar även för andra scener – på Kungliga Operan med bland annat Den långa resan, Orlando och senast La Traviata.

Medverkande:
Kicki Bramberg
Ana Gil de Melo Nascimento
Magnus Ehrner
Gunnel Fred
Ellen Jelinek
Omid Khansari
Tanja Lorentzon
Hannes Meidal
Siham Shurafa

Dramatisering: Pia Gradvall och Magnus Lindman, efter Kristina Sandbergs romantrilogi
Regi: Ellen Lamm
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Ljus: Erik Berglund, Torkel Blomkvist
Musik
: Matti Bye
Mask och peruk: Sofia Ranow Boix-Vives, Nathalie Pujol

Maj, urpremiär 16 oktober, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ellen Jelinek. Foto: Clara G.
Ellen Jelinek. Foto: Clara G.
Ladda ned bild
Ellen Jelinek. Repetitionsbild. Foto: Hans Malm
Ellen Jelinek. Repetitionsbild. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild
Ellen Lamm. Foto: Hans Malm
Ellen Lamm. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden29.10.2020 09:01:10 CETPressmeddelande

Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.

En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige21.10.2020 10:23:01 CESTPressmeddelande

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

Sista droppen. Belarus(sia) – en kväll till stöd för protesterna i Belarus19.10.2020 11:58:00 CESTPressmeddelande

Just nu pågår läsningar över hela världen av Andrej Kurejtjyks aktuella pjäs Insulted. Belarus(sia) som skrivits under de pågående protesterna i Belarus. Läsningarna sker till stöd för de människor som protesterar på gatorna i Belarus och för landets teaterbransch. Den 27 oktober görs läsningen, med efterföljande panelsamtal, på Dramaten i ett samarbete med Svenska Institutet. Närvarar gör bland andra dramatikern Andrej Kurejtjyk. Sista droppen. Belarus(sia) sänds live och kan ses på Dramaten Play.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum