Svenska Ishockeyförbundet

Maja Nylén Persson, Brynäs IF tilldelas Salming Trophy och blir Årets spelare 2022

Dela

Det är första gången som backlegenden Börje Salming, 71 år, tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratförening, vill belöna en kvinnlig spelare.

Salming Trophy instiftades efter säsongen 2008-2009 och först ut var Marcus Ragnarsson, Djurgården. Efter förra säsongen belönades Nils Lundqvist, Luleå/New York Rangers.

-Woow, en stor ära och något jag aldrig kunnat drömma om.

Det utbrister Brynäs-spelaren, Maja Nylén-Persson  vid beskedet att hon tilldelats 2022 års Salming Trophy, utmärkelsen till säsongens bästa svenskfödda back.

-Att få hylla en Brynäs-spelare  känns väldigt bra. Det är helt i sin ordning att hon är första kvinna att få mitt pris, kommenterar Börje.

Det var just från Brynäs som Börje tog steget ut i hockeyvärlden . Med totalt 17 säsonger i NHL-laget Toronto Maple Leafs, vann han ikonstatus och 4 oktober 2006 hissades tröjnummer 21 upp i taket i arenan Air Canada Centre..

 Börjes motivering lyder enligt följande:.

”Maja Nylén-Persson är en skicklig all round back. Hon har utvecklats med stormsteg och är  verkligen en förebild. Hon äger en följsamhet och en spelintelligens i sitt agerande som är fröjd att se. Hon vill  hela tiden bli bättre och har varit dominant i såväl Brynäs som Damkronorna”.

-Jag måste säga ”woow” igen, Börjes omdöme väger mycket tungt, och ger kraft och inspiration i min fortsatta karriär.

Men med all respekt för Börje – Maja Nylén Persson har främst inspirerats av en annan backlegend. Inte så märkligt, då hon är uppväxt på uterinken i Skogsbo, utanför Avesta.

-Vi ungdomar tävlade om att få vara Nicklas Lidström när vi spelade två-mål.  Han började precis som jag i Skogsbo SK. Det fanns en rink i anslutning till mormor och morfar, där växte jag upp, berättar 2022 års Salming-val.

Hennes karriär har gått i racerfart, ännu inte fyllda 22 år har hon spelat två OS-turneringar, 2018 och 2022. Hon debuterade som 16-åring för Damkronorna och leder i dag den nya generation av spelare som bygger framtidens Damkronor, närmast A-VM i Danmark i augusti.

Inför säsongen 2019-2020 värvades hon från Leksand till Brynäs där hon den här säsongen har öst in poäng, 47 (15+32) på 35 matcher och +  59 i plus-minus statistiken. Det gav femte plats i den totala poängligan, i topp lagkompisen från Brynäs, Lara Stadler, Schweiz med 89 (34+55) poäng.

I play off,  som avslutade med förlust mot Luleå i den femte och avgörande finalen,  hade hon 13 (4+9) poäng.

Det var Erika Grahm, tidigare spelare, nu sportchef som lockade Maja till Gästrikland.

-Satsningen i Gävle kändes helt rätt för mig, att få tillhöra en sådan klassisk förening  är verkligen stort. Jag vill betona att damhockeyn, mycket tack vare Erikas arbete  behandlas jämlikt vad gäller träningstider och annat, säger Maja.

-Ekonomiskt kan vi inte jämföra oss med herrlaget, men vi tar hela tiden steg framåt. Publikrekorden här i arenan visar också att staden uppskattar oss, avslutar Maja.

Det nya publikrekordet för svensk damishockey är, efter den avgörande finalen, nu 7 765 åskådare.

Vid sidan av ishockeyn läser Maja till redovisningsekonom.

-Men jag skäms inte för att erkänna att jag i grunden är en hockeynörd. Ja, ishockey är verkligen nummer ett för mig.

Utöver Salming Trophy erhåller Maja Nylén Persson även utmärkelsen ”Årets spelare 2022”. Det är förbundskapten Uffe Lundbergs val tillsammans med Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

Nyckelord

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Erik Gustafsson, Luleå HF är Rinkens Riddare säsongen 2021-202213.5.2022 13:56:43 CEST | Pressmeddelande

Rinkens Riddare i svensk ishockey är ett av de äldsta hederspriserna. Hans "Stöveln" Öberg, Gävle GIK fick det första 1962/63. Efter förra säsongen premierades Oscar Möller, Skellefteå AIK. Det är Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna som nominerar pristagaren. Efter säsongen 2021/22 har Luleå Hockeys back Erik Gustafsson, 33 utsetts till Rinkens Riddare. Priset utdelas till en framstående spelare, som samtidigt visat sig vara en gentleman på och utanför isen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum