Majblommans Riksförbund

Majblommans konstnär: Barn måste få vara barn

Dela

Majblommans konstnär 2020 heter Joel Peries och är 14 år. Han vill jobba för att alla barn ska få vara barn. Barnkonventionen ger rättigheter och gör Majblomman starkare, menar Joel som har målat ett färgsprakande fantasilandskap.

Sedan 1912 har kända konstnärer skapat Majblommans årliga affisch. I år går hedersuppdraget för tredje gången till en mycket ung talang: 14-årige Joel Peries från Kista är har målat en blomstrande björkskog som för tankarna till en sagovärld.

-        Jag blir inspirerad av alla färger i naturen men min tavla är en fantasi där det är vår, sommar och höst samtidigt. Alla blommor på marken står för att Majblomman ger barn möjligheter, säger Joel.

-        Har du någon kommentar till det speciella ljuset i tavlan?

-        Ja, det visar att ljuset finns bakom det mörka.

-        Hur känns det att vara Majblommans konstnär 2020?

-        Det känns väldigt bra, så klart. Jag känner mig stolt över att få vara med och jobba mot barnfattigdom. Jag blev väldigt överraskad när jag fick frågan.

-        Det finns barn i Sverige som inte har råd med viktiga saker, som vinterskor eller en fritidsaktivitet. Vad har du för tankar om det?

-        Det tycker jag är en orättvis sak, som vi måste ta upp tills det blir ändring.

-        Tror du att barnkonventionen kan vara till hjälp? Den har ju precis blivit till lag i Sverige.

-        Ja, barnkonventionen säger att vi ska sträva efter ett rättvist samhälle för alla barn. Den gör Majblomman starkare. Barnkonventionen hjälper till och det gäller att inte ge upp.

-        Vad tycker du att makthavare ska göra för att skapa mer jämlikhet för barn i Sverige?

-        De som har makt kan fatta beslut som verkligen hjälper barn att leva som barn. Så det tycker jag att de ska göra. Barn ska inte leva i fattigdom – barn ska få vara barn.

-        Du flyttade från Indien till Sverige 2017 och började på Ulriksdalsskolan där många säljer majblommor. Men du sålde inte majblommor. Vad hände?

-        Haha, just det! Jag kunde ju ingen svenska på den tiden och kunde inte riktigt prata med människor, så jag målade tavlor stället för att sälja majblommor. Pengarna gav jag till Majblomman!

-        Hur har du lärt dig att måla och teckna?

-        Jag hade en konstlärare som lärde mig olika tekniker när jag bodde i Indien, men jag har också målat mycket fritt, på känsla.

-        Har du något råd till andra barn som vill hålla på med konst?

-       Det är bra att ha en lärare som kan lära dig olika metoder och hjälpa dig att uttrycka dig själv. 

Fakta om Majblommans konstnär 2020

Joel Peries

Ålder: 14 år

Familj: Mamma, pappa, lillasyster

Skola: Ulriksdalsskolan, 8:an.

Intressen: Rita, måla, spela piano. Spelar i bandet Youthful Life.

Bilder

Om

Majblommans Riksförbund
Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.