SBAB Bank

Mäklare spår förändrade bostadsideal - trenden tydligast i Stockholm

Dela

Så här ställdes frågan:

Tror du på förändrade bostadsideal (pga. Covid-19) i ett längre perspektiv?

  Stockholm Göteborg Malmö
Fler söker sig längre ut från stadskärnan 42 % 28% 16%
Stora tomter mer attraktiva 27% 11% 13%
Mer ensligt belägna bostäder mer attraktiva 20% 7% 0%
Nej ingen skillnad 28% 41% 36%
Annat 37% 27% 51%

Källa: SBAB:s Mäklarbarometer fjärde kvartalet

Ut från stan

Under coronapandemin har många försökt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer genom att undvika folksamlingar. I de centrala delarna av storstäderna samlas i normala fall många människor, vilket kan vara en bidragande orsak till att fler spås vilja lämna stadskärnorna. En annan orsak kan vara att fler förväntas jobba hemifrån vilket kräver större utrymme.

- Jag kan tänka mig att många upplever att de bor för litet efter en lång period där vi vistats mer tid i våra hem pga. Covid-19. För att ha råd att bo större kommer förmodligen många söka sig längre ut från stadskärnan där priserna per kvadratmeter boyta är lägre, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Stor tomt

En stor tomt innebär större möjligheter att hålla social distans och troligen har också intresset för utemiljön ökat till följd av coronapandemin.

- Många spenderade sin semester på hemmaplan och insåg kanske att det var ett helt okej alternativ till utlandssemestern. Med ett ökat intresse för att semestra på hemmaplan följer troligen nya önskemål som en större uteplats, någonstans att grilla och kanske tillgång till pool. Det gör nog att den större tomten blir mer attraktiv, säger Claudia Wörmann.

Kategorin annat

I kategorin annat som kan komma att förändras har SBAB sammanställt fastighetsmäklarnas öppna svar enligt följande:

”Ökat tryck på större bostäder. Uteplats, trädgård eller stor balkong blir viktigare. Ökad efterfrågan på ett extra rum. Omständigheterna, att resa mindre, att vara hemma mer har bidragit till att fler vill ”satsa” på sin bostad, fler renoverar, fler vill bo större. Högre betalningsvilja för sin egen boendekostnad, för att man helt enkelt vistas i sin bostad mer.”

  • -Jag tror att mäklarnas prognos för framtiden grundar sig i något de redan sett förändras och som bedöms förstärkas framöver. Det ska bli intressant att se om fastighetsmäklarnas bedömning av framtiden slår in. Om den gör det så kommer fler att söka sig ut från stadskärnan och efterfråga större tomter i mer perifera lägen. Men det finns samtidigt omständigheter som begränsar en sådan utveckling. Det finns ett begränsat antal stora tomter runt våra storstäder och utbudet av småhus är litet. Produktionen av småhus har också varit låg relativt andra boendeformer under lång tid, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer

SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs av Origo Group på uppdrag av SBAB. Den senaste enkäten genomfördes under perioden 14 till 28 september. Mäklarbarometern inklusive prognos publiceras inom kort. 

Kontakter

Bilder

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Sedan 2016 är Booli en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 283 000 och 365 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2020). Antal medarbetare (FTE) är 743. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Debattartikel: Vad hände egentligen med småhusbyggandet?11.1.2021 07:00:00 CETPressmeddelande

Småhusbyggandet har minskat dramatiskt det senaste decenniet samtidigt som hyres- och bostadsrättproduktionen har ökat kraftigt. Vilka förklaringar finns? Är det en önskvärd utveckling sett till hur hushållen vill bo och vad säger egentligen forskningen? Om detta skriver Robert Boije, chefsekonom SBAB och Fredrik Kopsch, docent i fastighetsekonomi vid Lunds universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Fallande lägenhetspriser i Stockholm men stigande i Malmö och Göteborg i december6.1.2021 07:00:00 CETPressmeddelande

Priserna på lägenheter föll i december i Storstockholm medan de fortsatte att stiga på småhus. I Storgöteborg och Stormalmö gällde det omvända på lägenheter respektive hus. Mest steg lägenhetspriserna i Stormalmö samtidigt som småhuspriserna föll tillbaka som mest i samma region. Bokslutet för hela 2020 gav markant stigande bostadspriser överlag - trots corona.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum