Diakonia

Maktelitens fulspel bakom beslut att stänga ambassad

Dela

Idag stänger Guatemala sin ambassad i Stockholm. Det är ytterligare ett steg i maktelitens taktik att isolera landet från omvärlden, menar Diakonias generalsekreterare Georg Andrén, Sveriges tidigare ambassadör i Guatemala.

Det officiella skälet för stängningen av Guatemalas ambassad i Stockholm är att för lite handel sker mellan länderna för att motivera närvaron. Men det är bara ett svepskäl för makteliten i Guatemala att kunna isolera sig från omvärldens insyn och påtryckningar, menar Georg Andrén. 
– Makteliten har tidigare provocerat fram att andra länder lämnat landet. Nederländerna stängde sin ambassad i Guatemala 2013 och Norge följde efter 2016. Nu försöker de med Sverige, men taktiken fungerar inte, konstaterar Georg Andrén.

Nedmontering av rättsstaten
Han menar att ekonomiska, politiska och militära krafter ser öppenheten som ett hot mot deras försök att ta en allt större kontroll över kongressen, regeringen och dess myndigheter. För knappt en månad sedan stängde presidenten ner den internationella FN-kommissionen för att bekämpa korruption och straffrihet i Guatemala, CICIG. 
– Jag blir kontaktad av domare, journalister och människorättsförsvarare som är bekymrade över utvecklingen, där militärer eller militären trogna tjänstemän placeras på nyckelfunktioner inom kongressen, regeringen och rättssystemet, säger Georg Andrén.

"Hoppet står till de unga"
Men trots flera försök att stoppa den svenska ambassadören att agera i landet, insisterar Sverige på att behålla sin ambassad i Guatemala och fortsätter dessutom att bedriva ett utvecklingssamarbete som riktar in sig på att stärka rättsstaten och försvara de mänskliga rättigheterna.
– Hoppet står nu till de unga. Under en resa nyligen till Guatemala mötte jag studentledare, urfolksrepresentater och ett antal nyvalda kongressledamöter och deras budskap var glasklart: ”Vi tänker inte stillatigande se på när gamla makteliter försöker återta kontrollen. Det finns ingen väg tillbaka till auktoritärt maktutövande, rädsla och tystnad.”

Även om dessa viktiga aktörer fortfarande utgör en liten minoritet i maktens korridorer representerar de något nytt, menar Georg Andrén.
– Inne i den annars så korrupta statsapparaten finns nu hederliga och ansvarstagande kvinnor och män som känner starkt ansvar för sitt offentliga uppdrag. Tillsammans med ett aktivt civilsamhälle och med stöd utifrån kan de vrida makten ur händerna på den maktmissbrukande eliten, säger han.

Sverige måste hänga kvar
Men då måste omvärlden hänga kvar, poängterar han, och återkommer till taktiken med den internationella isoleringen.
– Det är så oerhört viktigt att FN, EU och länder som Sverige stannar kvar för att genom politisk dialog och ett väl genomtänkt utvecklingssamarbete bidra till de lokala ansträngningarna att skapa ett öppet samhälle där människovärdet respekteras.


För mer information, vänligen kontakta:
Esther Flores Sedman
, pressekreterare Diakonia
E-post: esther.floressedman@diakonia.se
Mobil: 0765-011 747

Nyckelord

Kontakter

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum