Målbilder för miljöhänsyn utvärderas
Efter snart ett decennium med gemensamma målbilder för god miljöhänsyn i skogsbruket ska nu Skogsstyrelsen utvärdera arbetet och dess effekter.

Skogssektorns gemensamma målbilder för god miljöhänsyn fungerar som rekommendationer i det praktiska skogsbruket. Sedan de första målbilderna kom på plats 2013 har skogsbruket lagt ner mycket tid och arbete på att införliva målbilderna i sina arbetsrutiner och utbildningar. Därför är den kommande utvärderingen, som ska visa vilken effekt som arbetet har haft, efterfrågad från många håll.
– Vi ser mycket positivt på att det nu blivit möjligt att göra denna utvärdering för att både synliggöra framgångsfaktorer och eventuella brister i målbildsarbetet. Det kommer ge oss ett bra underlag för fortsatt arbete, säger Jonas Eriksson, medlemschef på Norra skog.
Friluftsliv och rekreation
Idag finns cirka 50 gemensamma målbilder för miljöhänsyn som har utvecklats och kompletterats under åren. Det handlar exempelvis om målbilder för hänsynskrävande biotoper, friluftsliv och rekreation, hänsyn till kulturmiljöer och kantzoner vid vattendrag.
– Det är bra att vi nu ska genomföra denna utvärdering som vi redan från början bestämde att vi skulle göra efter ett antal år. Målet är att identifiera styrkor och svagheter i arbetet under de tio år som gått. Därefter kan vi föreslå eventuella förbättringar och utvecklingsområden, säger Elisabet Andersson, projektledare på Skogsstyrelsen.
Utvärderingen kommer att göras i två steg – en utvärdering av arbetet som gjorts och en framåtblickande analys. Den första delen kommer att genomföras av en konsult som bland annat ska intervjua representanter från skogsbruket och Skogsstyrelsen liksom andra myndigheter och organisationer. En slutrapport beräknas bli klar i slutet av året.
Läs mer om målbilder för god miljöhänsyn
Mer information:
Elisabet Andersson, ekolog, Skogsstyrelsen, 090-15 83 17,
elisabet.andersson@skogsstyrelsen.se
Jonas Eriksson, medlemschef, Norra skog, 070-336 12 35, jonas.eriksson@norra.se
Skogsstyrelsens pressjour, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Studenter nappade på sommarjobb i Norrbottens skogar17.6.2022 14:55:47 CEST | Pressmeddelande
För första gången har Skogsstyrelsen rekryterat sommarjobbare och anställt studenter till årets fältsäsong i skogen. Rekryteringen har gett sommarjobbare även från Finland.
Studenter nappade på sommarjobb i skogen15.6.2022 13:12:19 CEST | Pressmeddelande
Studenter från hela Sverige söker sig till sommarjobb i Jämtland. För första gången har Skogsstyrelsen rekryterat sommarjobbare och anställt studenter för enklare arbetsuppgifter i naturen, dessutom med en löneförstärkning för de som bor långt bort.
Viltskador på skog i Svealand dubbelt så höga som målet8.6.2022 07:39:25 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Svealand har skadats eller i värsta fall dött som en följd av bete från i huvudsak älgar. Det visar Skogsstyrelsens årliga inventering i Svealand där cirka 16 000 provytor kontrollerats. Därmed är skadorna på en i princip oförändrat hög nivå och mer än dubbelt så höga som målet på max fem procent.
Avverkningen på rekordnivå under 20217.6.2022 09:45:37 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar ökade till rekordnivåer under 2021 och uppgick till knappt 97 miljoner skogskubikmeter. Det visar ny statistik från Skogsstyrelsen. Med undantag från stormen Gudrun 2005 har den svenska avverkningen aldrig varit större.
Nu svärmar granbarkborren igen – nya angrepp väntas24.5.2022 11:21:44 CEST | Pressmeddelande
Den senaste tidens vårvärme har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila. Det visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Risken är nu stor för nya angrepp och skador på skogen i redan hårt drabbade områden. I tabellen nedan ser du storleken på fångsterna runt om i landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum