Målbilder ger bra grund för god miljöhänsyn i skogen
Omfattande insatser pågår för att skogssektorns gemensamma målbilder för god miljöhänsyn ska ge bättre miljöhänsyn vid avverkningar och andra åtgärder i skogen. Det visar en första uppföljning som Skogsstyrelsen nu redovisat till regeringen.
Idag finns ett 40-tal målbilder för god miljöhänsyn framtagna gemensamt av skogsföretag, myndigheter och olika intresseorganisationer. De ska fungera som en handledning i det praktiska skogsbruket för att åstadkomma bra miljöhänsyn vid exempelvis avverkningar.
Drygt ett trettiotal aktörer inom skogsbruket har svarat på en enkät. Av enkätsvaren framgår att aktörer som sammanlagt står för nästan 80 procent av den föryngringsavverkade arealen har för avsikt att följa målbilderna i sin operativa verksamhet. De allra flesta av dem har reviderat, eller har för avsikt att revidera sina styrande dokument. Vanligast är att de ändrat i dokument eller rutiner som rör hänsynskrävande biotoper, kantzoner mot sjöar samt överfart över vattendrag. Vidare visar enkäten att nästan alla tjänstemän och entreprenörer som på något sätt är involverade vid en avverkning är utbildade om målbildernas innehåll.
– Detta i kombination med ytterligare en utvärdering som visar att målbilderna ger ett stöd i det praktiska arbetet för exempelvis för planerare och maskinförare gör att vi ser att en mycket god grund för att förbättra miljöhänsynen har lagts, säger Johan Wester, projektledare, Skogsstyrelsen.
Det finns dock ännu inga data som i sin helhet visar miljöhänsynen efter det att målbilderna börjat att tillämpas. Det går därför inte att utläsa några effekter av målbildsarbetet i Skogsstyrelsens uppföljning av miljöhänsyn. Orsaken är att för kort tid har gått sedan man började att arbeta med målbilderna och att det finns en eftersläpning i uppföljningarna. De första resultaten från den nya hänsynsuppföljningen som kan visa på effekter av målbilderna bedöms komma år 2020. Skogsstyrelsen anser att det vore bra om skogsbrukets aktörer baserade sina egna uppföljningssystem på målbilderna. Då blir resultaten jämförbara med Skogsstyrelsens uppföljningar och risken för olika tolkningar av hur det faktiskt ser ut minskar.
– Det finns god potential för att vi kommer se en bättre miljöhänsyn i skogen de kommande åren, men för att det verkligen ska hända behövs en fortsatt bred uppslutning av skogsbruket, vidareutveckling av målbilderna och uthållighet hos alla aktörer, säger Johan Wester.
Arbetet med att ta fram målbilder för god miljöhänsyn startade 2011. Målet var att uppnå en ökad samsyn kring vilken miljöhänsyn vid skogsbruksåtgärder som krävs för att nå miljömålen i skogen. Sedan dess har ett stort antal utbildningar genomförts för att öka kännedomen om målbilderna.
Enkäten skickades till ett 50-tal aktörer inom skogsbruket. 36 aktörer svarade.
Läs uppföljningen på Skogsstyrelsens webbplats.
Läs debattartikel publicerad på altinget.se 17 oktober.
Läs mer om målbilder för god miljöhänsyn.
Mer information:
Johan Wester, projektledare, Skogsstyrelsen, 090–15 83 18
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Intresset för att avverka näst högsta på över 20 år12.2.2019 09:32:52 | Pressmeddelande
Det rådde högkonjunktur i skogen förra året. Intresset för att avverka skog i Sverige var under 2018 det näst högsta på över 20 år. Det visar ny års-statistik från Skogsstyrelsen. Den areal skogsmark som anmälts för avverkning ökade med 13 procent och en orsak är sommarens omfattande skogsbränder.
Skogsstyrelsen varslar 124 personer om uppsägning7.2.2019 15:15:46 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har i dag varslat 124 anställda om uppsägning fördelat över hela landet. Varslet är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, till exempel arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper.
Domar om avverkning i fjällnära skog överklagas7.2.2019 10:10:39 | Pressmeddelande
I dag har staten genom Kammarkollegiet överklagat de så kallade fjällnäradomarna, om ersättning till markägare som nekats avverka i fjällnära skog. Enligt Skogsstyrelsens bedömning är det ett fortsatt oklart rättsläge i flera avgörande frågor. Därför behövs en vägledande dom från Mark- och miljööverdomstolen.
Formellt skydd av skog stoppas tills vidare6.2.2019 14:16:54 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen gör ett uppehåll tills vidare i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från och med januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer fattas. Även pågående ärenden kommer att påverkas. Orsaken är en kraftigt minskad budget och osäkerhet kring skydd och ersättning i fjällnära skog.
Högre budget gav mer skyddad skog 20185.2.2019 10:28:33 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen skyddade betydligt mer skog under 2018 jämfört med året innan. Både biotopskydd och naturvårdsavtal, de formella skydd av skog som Skogsstyrelsen hanterar, ökade kraftigt under året. 318 miljoner kronor betalades ut i ersättning till skogsägarna. (Listan nedan visar länsvis fördelning!)
För få viktiga lövträd i vartannat älgområde27.1.2019 08:33:23 | Pressmeddelande
I mer än hälften av landets 144 älgförvaltningsområden finns för lite rönn, asp, sälg och ek i ungskogen. Det visar den första uppföljning som Skogsstyrelsen gjort av de nya mål som tagits fram i älgförvaltningen. Därmed minskar mångfalden i skogen och risken för betesskador ökar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum