Norrköpings kommun

Malin Gren Landell nominerad till Stora psykologpriset

Dela

Malin Gren Landell, sakkunnig på utbildningskontoret i frågor som rör elevhälsa och elevfrånvaro, är nominerad till Stora Psykologpriset 2019. Malin arbetar mycket med skolfrånvaro och har gett ut flera böcker.

Foto: David Brohede.
Foto: David Brohede.

–  Jag är så glad att ha blivit nominerad till ett pris som uppmärksammar arbete för människors utveckling. Att få arbeta med att skapa en skola som elever känner sig motiverade att gå till känns verkligen jättebra och att på det här sättet bli uppmärksammad för det arbetet ger ju verkligen en signal om att det är viktigt, säger Malin Gren Landell.

Malin utbildade sig till psykolog i Uppsala 1994 och senare till psykoterapeut. Därefter har hon arbetat i närmare 20 år på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping, och 2010 disputerade hon med en avhandling om social rädsla och blyghet hos barn och ungdomar.

– Det är jättekul och symboliskt och ett viktigt erkännande att Malin är nominerad till ett så fint pris. Malin och den kompetens hon besitter inom det komplexa området kring problematisk frånvaro och närvarofrämjande arbete är  mycket värdefull för vår organisation, våra verksamheter och framför allt för våra elever, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.

Hur det går att förebygga psykisk ohälsa hos unga är något som intresserar Malin Gren Landell och hon har skrivit flera böcker för lärare och elevhälsa om att förebygga skolfrånvaro och att möta elever med oro eller rädsla. Hon har också lett en statlig utredning om skolfrånvaro.

– För att förhindra frånvaro är det viktigt att skapa en jämlik skolmiljö som är fri från kränkningar och diskriminering. Det är också viktigt att se till att det finns många vuxna bland eleverna, allt från fritidsledare till vaktmästare. Dessutom behöver skolan prata om närvaron med föräldrar och tala om hur viktigt det är att barnen kommer till skolan, och om en elev inte dyker upp i skolan så är det viktigt att visa omsorg genom att skolan kontaktar hemmet.

I Norrköping jobbas det med bland annat närvaroansvariga på alla skolor och efter årsskiftet startar ett tvåårigt utvecklingsarbete med fokus på ett stärkt närvarofrämjande arbete.

– Det är mäktigt att elever har kunnat ta gymnasieexamen med hjälp av närvaroansvariga, det känns nästan som att rädda liv, säger Malin.

Stora Psykologpriset instiftades 2009 av Sveriges psykologförbund och är på 50 000 kronor. Det går till en psykolog som genom sitt arbete bidrar till att förbättra människors livskvalitet och utveckla mänskliga resurser. Bland de tidigare pristagarna finns professor Gerhard Andersson som är uppväxt i Norrköping. I år har totalt har 23 nomineringar kommit in och tre finalister presenteras i februari. Prisutdelningen sker på Psykologikonferensen den 28-29 mars i Stockholm.

Kontakt:
Malin Gren Landell
Titel:sakkunnig på utbildningskontoret
Telefon: 072-597 10 44

Sofie Lindén
Titel: utbildningsdirektör 
Telefon: 072-581 28 00

_______________________________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072 584 72 15

Bilder

Foto: David Brohede.
Foto: David Brohede.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum