Uppsala stadsteater

»Mallas salong« 22/1: Att tolka en klassiker

Dela

»Mallas salong« är en oas för nära och överraskande möten med regissörer, skådespelare, författare mfl – med gott om utrymme för reflektioner och frågor. En salong med publiken i fokus, som bjuds in att medverka i samtalet.

Affischbild för Mallas salong. Illustration: Michelle Hammenfeldt
Affischbild för Mallas salong. Illustration: Michelle Hammenfeldt
Den 22 januari kl. 18 är det dags för nästa upplaga av Mallas salong. Kom och möt två av våra regissörer, som båda delar erfarenheten att regissera och uppföra klassisk fransk dramatik på dagens teaterscen, och en docent i fransk litteratur som forskar inom ämnet. 
Petra Brylander bjuder in Anna AzcárateJonas Österberg Nilsson och Sylviane Robardey-Eppstein till ett publikt samtal med temat: Att tolka en klassiker.

Petra Brylander, Jonas Österberg Nilsson,Anna Azcárate och Sylviane Robardey-Eppstein

Petra Brylander, Jonas Österberg Nilsson, Anna Azcárate och Sylviane Robardey-Eppstein. Foto: Micke Sandström, Petter Löfstedt, Uppsala universitet

»Jag trodde mig omfamna en klassiker när jag insåg att det var verket som höll mig.«

Anna Azcárate är verksam regissör och skådespelare. Just nu regisserar hon Farliga förbindelser på Uppsala stadsteater, som har premiär i februari. Dramat bygger på en fransk klassiker, en skandalomsusad brevroman som rör sig i den franska societeten strax före den franska revolutionen. Azcárate är också känd för Uppsalapubliken för hennes uppsättning av Löwensköldska ringen (2017).

»Att göra teater ›av idag‹ med en klassiker. Och vad innebär ordet ›tolka‹?«

Jonas Österberg Nilsson är även han verksam skådespelare och regissör. På Uppsala stadsteater har han skådespelat i och regisserat flera uppsättningar. I höstas hade hans uppsättning av Cyrano premiär på Uppsala stadsteater, en föreställning som får nypremiär i april. Österberg Nilsson bearbetade dramatexten, regisserade föreställningen och spelade själv den stornäste Cyrano de Bergerac.

Gäst i Mallas salong är också Sylviane Robardey-Eppstein, docent i franska på Uppsala universitet. Robardey-Eppstein har som sitt forskningsfält fransk teater under romantiken och relationen mellan text och scen. Hon har även inriktat sig på dramatiska texter av Victor Hugo och Alexandre Dumas d.ä.

Publiken välkomnas att delta i samtalet, reflektera över ämnet och ställa frågor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Affischbild för Mallas salong. Illustration: Michelle Hammenfeldt
Affischbild för Mallas salong. Illustration: Michelle Hammenfeldt
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater har en stark konstnärlig identitet och är Sveriges tredje största stadsteater. Omkring 80 000 personer besöker våra föreställningar och övriga program varje år. Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum