Trafikverket

Malmbanan klarar nu Europas tyngsta tåg

Dela

Europas tyngsta tåg trafikerar Malmbanan. Efter en två år lång testperiod kan nu tåg med en axellast på 32,5 ton köra den 21 mil långa sträckan Vitåfors–Luleå. Det innebär att varje malmtåg kan lasta cirka 680 ton mer än tidigare.

Före och efter förstärkningsåtgärder norr om Nattavaara. Foto Peter Nilsson Trafikverket
Före och efter förstärkningsåtgärder norr om Nattavaara. Foto Peter Nilsson Trafikverket

Det finns en stor efterfrågan på ökad trafik på Malmbanan. Efter en testperiod med omfattande förstärkningar längs banan är det nu klart att den 21 mil långa sträckan mellan Vitåfors och Luleå klarar Europas tyngsta tåg. Det innebär att banan kan ta mer last utan ökat antal tåg.

En axellast på 32,5 ton jämfört med tidigare 30 ton innebär cirka tio procents kapacitetsökning. Det kan jämföras med att varje malmtåg kan lasta ytterligare cirka 680 ton malm. Testet har drivits som ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och LKAB. Inför och under testperioden har Trafikverket gjort omfattande kontroller och åtgärder och bland annat förstärkt spår, broar och trummor.

- Det känns mycket bra att vi med gemensamma krafter lyckats höja kapaciteten på en så pass lång sträcka, säger Håkan Äijä, chef Underhåll Nord på Trafikverket.

Den 21 mil långa sträckan mellan Vitåfors och Luleå valdes bland annat för att behovet av åtgärder var mindre än på andra sträckor.

Axellasten 32,5 ton kommer att införas gradvis, och en fortsatt utredning och förstärkning av banan behövs för att alla malmtåg på sträckan ska kunna köra med 32,5 tons axellast.

Ett projekt har också startats tillsammans med LKAB och Bane Nor (norska Trafikverket) för att utreda möjligheterna till ökad axellast på sträckan Kiruna–Narvik.

Kontakter

Håkan Äijä, Trafikverket, chef Underhållsdistrikt Nord, 010-124 18 44
Anders Björnström, vd LKAB Malmtrafik, 0980-729 01
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Före och efter förstärkningsåtgärder norr om Nattavaara. Foto Peter Nilsson Trafikverket
Före och efter förstärkningsåtgärder norr om Nattavaara. Foto Peter Nilsson Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum