Konkurrensverket

Malmö gjorde ny otillåten direktupphandling

Dela

Malmö kommun krävs på 1,2 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift då den, enligt Konkurrensverket, köpt IT-tjänster utan att följa upphandlingsreglerna.

Malmö kommun har köpt in IT-tjänster utan föregående av annonsering, vilket lagen kräver. Andra leverantörer fick därmed ingen möjlighet att lämna konkurrerande anbud.

Kommunen hävdar att det var nödvändigt att ingå avtalet avseende IT-tjänsterna, eftersom en intern omorganisation och behov av en ny leveransmodell försenade upphandlingen av ett nytt avtal. Eftersom dessa omständigheter ligger inom kommunens kontroll, anser Konkurrensverket att någon möjlighet till undantag från reglerna inte föreligger. 

– Ett viktigt inslag i vårt tillsynsarbete är att det ska leda till bättre processer och rutiner som gör att lagar och regler kan följas, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Det är viktigt att hushålla med skattebetalarnas pengar, och att skapa förutsättningar att göra de bästa inköpen.

Eventuella undantag, som skulle ge möjlighet att inte följa annonseringsreglerna, finns inte i detta fall, enligt Konkurrensverket. Däremot finns två försvårande skäl. Det handlar om att Malmö tidigare har gjort direktupphandlingar utan annonsering, och att den nu aktuella affären saknar en bortre gräns för hur länge avtalet kan löpa.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö med kravet att domstolen dömer kommunen att betala 1,2 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare,tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Magnus Ehn, processråd, tfn 08-700 16 59
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum