Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Återkommunalisera sophanteringen!

Dela

VA Syd är ett kommunalförbund med ansvar för bland annat sophämtning i Malmö och ett antal närliggande kommuner. Men sophämtningen sker genom flera olika, upphandlade, privata företag. Vänsterpartiet vill att sophämtningen ska skötas av Malmö stad.

- Vi har genom åren haft en mängd problem med arbetsvillkoren hos de olika entreprenörer som upphandlats för att ta hand om stadens sopor. Det enda rimliga är därför att sophämtningen, en av våra viktigaste samhällsfunktioner, drivs i egen regi med bra villkor för de som arbetar med detta tunga jobb, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunalråd och en av motionärerna. 

Senast i maj i år kom rapporter från facket Transportarbetarförbundet att ett av företagen inför tvåskift för dem som arbetar med sophantering, trots att den kommunala upphandlingen i princip förbjuder det och fackförbundet protesterar. 

Är det verkligen rimligt att man som sopåkare skall behöva oroa sig för om man skall bli arbetslös varje gång det är upphandling? Vi tycker inte det. Det vore bättre om vi demokratiskt kunde styra över verksamheten och ge arbetarna bra arbetsvillkor med trygga anställningar. Det är dags att sopa bort de dåliga arbetsvillkoren för sophämtarna!, säger Anders Skans (V) gruppledare och den andre motionären. 

Vänsterpartiet föreslår därför att Malmö stad ska verka för att återta all hämtning av sopor i egen regi.

Motionen bifogas i sin helhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Låt Rörelsernas museum gå i frontlinjen för antirasismen!14.10.2020 17:20:53 CESTPressmeddelande

På dagens kommunstyrelsemöte behandlades ett ärende om antirasistiskt arbete i Malmö stad, där vi i Vänsterpartiet, som enda parti, ville se riktade satsningar mot långsiktiga, kunskapsbärande institutioner istället för okänt innehåll. Vi föreslog därför att satsningen om 3 miljoner kronor på antirasistisk kultur skulle öronmärkas för att göra Rörelsernas museum till en permanent Malmöanknuten verksamhet när det inte blir ett statligt museum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum