Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Budgetar måste innehålla siffror!

Dela

För ett antal år sedan var alla nämnders internbudgetar mycket detaljerade kring hur de ekonomiska resurserna skulle användas inom förvaltningen. Det gick att politiskt besluta att X miljoner skulle flyttas från verksamhet A till verksamhet B inom förvaltningen. Detta gjorde att den politiska styrningen av kommunen var möjlig. Idag saknar de allra flesta internbudgetar denna möjlighet, då det inte specificeras vad olika verksamheter kostar.

Det är alltså omöjligt att se i en internbudget vad en speciell verksamhet får i budget år från år.

- Detta sätt att behandla internbudgetarna som allmänt hållna målsättningsdokument urholkar demokratin, säger motionären Anders Skans (V) gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige. 

I vissa fall är våra förvaltningar större än många kommuner i Sverige, då är den ekonomiska styrningen viktig annars lämnar det politiska styret helt över ansvaret att prioritera till tjänsteorganisationen.

- Finns det verksamheter som den politiska majoriteten i en nämnd särskilt vill prioritera ska det vara möjligt att göra det även när det gäller resurser. Det är politiskt viktigt att kunna fatta beslut om hur resurser fördelas mellan olika verksamheter, fortsätter Anders Skans.

Vänsterpartiet motionerar därför om att det behövs nya kommuncentrala riktlinjer för hur en internbudget i Malmö stad ska se ut och vill att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram nya regelverk för alla nämndernas internbudgetar, där politiska beslut avgör fördelningen av de ekonomiska resurserna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum