Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Budgetar måste innehålla siffror!

Dela

För ett antal år sedan var alla nämnders internbudgetar mycket detaljerade kring hur de ekonomiska resurserna skulle användas inom förvaltningen. Det gick att politiskt besluta att X miljoner skulle flyttas från verksamhet A till verksamhet B inom förvaltningen. Detta gjorde att den politiska styrningen av kommunen var möjlig. Idag saknar de allra flesta internbudgetar denna möjlighet, då det inte specificeras vad olika verksamheter kostar.

Det är alltså omöjligt att se i en internbudget vad en speciell verksamhet får i budget år från år.

- Detta sätt att behandla internbudgetarna som allmänt hållna målsättningsdokument urholkar demokratin, säger motionären Anders Skans (V) gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige. 

I vissa fall är våra förvaltningar större än många kommuner i Sverige, då är den ekonomiska styrningen viktig annars lämnar det politiska styret helt över ansvaret att prioritera till tjänsteorganisationen.

- Finns det verksamheter som den politiska majoriteten i en nämnd särskilt vill prioritera ska det vara möjligt att göra det även när det gäller resurser. Det är politiskt viktigt att kunna fatta beslut om hur resurser fördelas mellan olika verksamheter, fortsätter Anders Skans.

Vänsterpartiet motionerar därför om att det behövs nya kommuncentrala riktlinjer för hur en internbudget i Malmö stad ska se ut och vill att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram nya regelverk för alla nämndernas internbudgetar, där politiska beslut avgör fördelningen av de ekonomiska resurserna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet vill värna de mest ekonomiskt utsatta i vår stad26.3.2020 12:55:24 CETPressmeddelande

På dagens möte med Arbetsmarknads- och socialnämnden behandlades ett nämndsinitiativ från Vänsterpartiet. Vi krävde att nämnden under en tidsbegränsad period ska ge förhöjt försörjningsstöd till de familjer som har barn i skolor som stänger ner på grund av Coronaviruset Covid-19. Deras matkostnader ökar när barnen inte längre får skollunch och Malmö Stad måste agera snabbt för att säkerställa dessa familjers möjlighet att ge sina barn mat för dagen.

Malmövänstern motionerar: Stoppa skattebrott!17.3.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Idag, på kollektivavtalets dag, lämnar Vänsterpartiet Malmö in en motion om att Malmö Stad ska ta fram upphandlingsregler där utdrag från Skatteverket som visar att företaget betalat skatt och arbetsgivaravgifter alltid måste uppvisas för att de ska få delta i upphandlingar inom staden. Det finns idag en stor mängd företag som specialiserat sig på att lura det offentliga på skattemedel, så får det inte gå till anser Vänsterpartiet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum