Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Frys hyrorna!

Dela

Malmös kommunala bostadsbolag (MKB) går varje år med enorm vinst. Vänsterpartiet anser att MKB’s hyresgäster bör få del av densamma, istället för att dubbelbeskattas.

Anders Skans (V)
Anders Skans (V)

- Vi tycker inte att styret i Malmö Stad ska fortsätta plocka ut vinst ur bolaget för att finansiera övrig kommunal verksamhet, vi tycker att MKB’s hyresgäster bör få del av vinsten istället, inte minst nu under corona-krisen säger Anders Skans (V), gruppledare och en av motionärerna. 

Fyra av tio hyresgäster har redan fått sämre ekonomi under pandemin och sju av tio oroar sig över sin ekonomiska situation, visar undersökningar presenterade i bland annat Hem & Hyra. Samtidigt har fastighetsbranschen i stort sett gått skadelös genom coronakrisen

- I och med att MKB går med så stor vinst att ägaren Malmö Stad årligen kan plocka ut kring 100 miljoner i utdelning, är det helt klart så att hyresnivåerna är för höga. Vi behöver se till den enskilde människan och skapa förutsättningar för alla att kunna betala sin hyra, säger Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd och den andre motionären. 

Det är viktigt att ett kommunalt bostadsbolag har en bra, stabil grund för att kunna bygga fler bostäder till rimliga hyresnivåer. MKBs inkomster som genererar vinsten är hyresgästernas månadshyror.

Vänsterpartiet anser därför att så länge bolaget gör så hög vinst att ägaren kan plocka ut vinst ur bolaget, ska hyrorna frysas på nuvarande nivå och föreslår därför kommunfullmäktige att ge MKB i uppdrag att frysa hyrorna i enlighet med motionens intentioner. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Skans (V)
Anders Skans (V)
Ladda ned bild
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photografy
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photografy
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Låt Rörelsernas museum gå i frontlinjen för antirasismen!14.10.2020 17:20:53 CESTPressmeddelande

På dagens kommunstyrelsemöte behandlades ett ärende om antirasistiskt arbete i Malmö stad, där vi i Vänsterpartiet, som enda parti, ville se riktade satsningar mot långsiktiga, kunskapsbärande institutioner istället för okänt innehåll. Vi föreslog därför att satsningen om 3 miljoner kronor på antirasistisk kultur skulle öronmärkas för att göra Rörelsernas museum till en permanent Malmöanknuten verksamhet när det inte blir ett statligt museum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum