Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Frys hyrorna!

Dela

Malmös kommunala bostadsbolag (MKB) går varje år med enorm vinst. Vänsterpartiet anser att MKB’s hyresgäster bör få del av densamma, istället för att dubbelbeskattas.

Anders Skans (V)
Anders Skans (V)

- Vi tycker inte att styret i Malmö Stad ska fortsätta plocka ut vinst ur bolaget för att finansiera övrig kommunal verksamhet, vi tycker att MKB’s hyresgäster bör få del av vinsten istället, inte minst nu under corona-krisen säger Anders Skans (V), gruppledare och en av motionärerna. 

Fyra av tio hyresgäster har redan fått sämre ekonomi under pandemin och sju av tio oroar sig över sin ekonomiska situation, visar undersökningar presenterade i bland annat Hem & Hyra. Samtidigt har fastighetsbranschen i stort sett gått skadelös genom coronakrisen

- I och med att MKB går med så stor vinst att ägaren Malmö Stad årligen kan plocka ut kring 100 miljoner i utdelning, är det helt klart så att hyresnivåerna är för höga. Vi behöver se till den enskilde människan och skapa förutsättningar för alla att kunna betala sin hyra, säger Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd och den andre motionären. 

Det är viktigt att ett kommunalt bostadsbolag har en bra, stabil grund för att kunna bygga fler bostäder till rimliga hyresnivåer. MKBs inkomster som genererar vinsten är hyresgästernas månadshyror.

Vänsterpartiet anser därför att så länge bolaget gör så hög vinst att ägaren kan plocka ut vinst ur bolaget, ska hyrorna frysas på nuvarande nivå och föreslår därför kommunfullmäktige att ge MKB i uppdrag att frysa hyrorna i enlighet med motionens intentioner. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Skans (V)
Anders Skans (V)
Ladda ned bild
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photografy
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photografy
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Återta lokalvård i egen regi19.1.2021 05:30:00 CETPressmeddelande

Förra året behandlades Vänsterpartiets motion om att föra över upphandlad lokalvård till kommunens egen regi för att kunna ge goda arbetsvillkor för de som utför arbetet. Vi fick inte med oss kommunfullmäktige. Ett argument var att det är beställande förvaltningar som upphandlar och hanterar detta, inte kommunfullmäktige. Därför går vi nu vidare, lämnar in nämndsinitiativ och lyfter frågan i flera av de nämnder som har upphandlad lokalvård.

Nej till redovisning av friskolor18.12.2020 13:09:42 CETPressmeddelande

Sedan 1 september 2020 går det inte längre att få ut ny statistik från SCB angående fristående skolors betygssättning, lärartäthet och sammansättning av elever då den statistiken nu räknas som sekretessbelagda uppgifter. På dagens möte med Grundskolenämnden tog Vänsterpartiet initiativ för att friskolor ska redovisa sin statistik till Malmö stad i syfte att göra skolsystemet mer rättvist. Tyvärr avslog övriga partier initiativet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum