Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Gör Malmö till en tillitsstyrd kommun på riktigt

Dela

Malmö stad har sedan ett par år haft en ambition att successivt tillämpa tillitsbaserad styrning i verksamheten och bli Sveriges mest attraktiva offentliga arbetsgivare. Det är dags att gå från ord till handling.

Anders Andersson (V)
Anders Andersson (V)

- Vill vi att proffsen ska vara proffs på riktigt så måste vi faktiskt våga lämna över makt och befogenheter till personalen. Vi kan inte samtidigt fortsätta att styra genom Lean, detaljbeslut och minutschema, säger Anders Andersson (V), kommunalråd och motionär.

Den politiska styrningen ska präglas av tillit till professionen står det i Socialdemokraternas och Liberalernas gemensamma budget. Trots det detaljstyrs fortfarande verksamheterna och kontroll av medarbetare i organisationen utövas dagligen. Samtidigt visar personalredovisningen få tydliga förbättringar av arbetsförhållandena i kommunen. Malmö stads mål om att bli Sveriges mest attraktiva offentliga arbetsgivare ligger långt borta.

Den övergång till tillitsbaserad styrning av kommunen som beslutats och som syftar till att öka kvaliteten genom att öka tilliten till brukare och brukarmötande yrkesgrupper, har inte varit genomgripande eller strukturerad. 

Vänsterpartiet menar att Malmö stad behöver, tillsammans med fackförbunden, ta fram en strategi för hur kommunen ska få en medarbetarstyrd förvaltning baserad på tillit till välfärdsyrkena. Syftet är att skapa en effektiv organisation för god service och med goda arbetsförhållanden som tar vara på medarbetarnas kompetens och engagemang. En sådan motion lämnas därför in idag.

- Genom att ta till vara personalens kunskap och engagemang ökar vi inte bara kvalitén i kommunens verksamheter, vi får också en betydligt bättre arbetsmiljö, både organisatoriskt och socialt, avslutar Anders Andersson.

Motionen bifogas som bilaga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Andersson (V)
Anders Andersson (V)
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Låt Rörelsernas museum gå i frontlinjen för antirasismen!14.10.2020 17:20:53 CESTPressmeddelande

På dagens kommunstyrelsemöte behandlades ett ärende om antirasistiskt arbete i Malmö stad, där vi i Vänsterpartiet, som enda parti, ville se riktade satsningar mot långsiktiga, kunskapsbärande institutioner istället för okänt innehåll. Vi föreslog därför att satsningen om 3 miljoner kronor på antirasistisk kultur skulle öronmärkas för att göra Rörelsernas museum till en permanent Malmöanknuten verksamhet när det inte blir ett statligt museum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum