Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Gratis mensskydd i Malmös skolor

Dela

Med anledning av 8 mars, den internationella kvinnodagen, lämnar Vänsterpartiet Malmö idag in en motion till kommunfullmäktige om att erbjuda mensskydd kostnadsfritt i alla kommunala skolor.

Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)

- Med kostnadsfri tillgång till mensskydd i skolan garanteras att ingen elev uteblir från skolan på grund av mens. Mens ska inte behöva vara en klassfråga, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunalråd och motionär.

England och Skottland har sedan tidigare erbjudit gratis mensskydd på skolor och universitet men Skottland har nu valt att gå steget längre och inför gratis mensskydd för alla som har mens. I Storbritannien ligger momsen för mensskydd på 5 procent, och regeringen har sagt att de vill slopa den helt. Flera länder har valt att inte beskatta menskydd alls, däribland Irland, Kanada Australien, Kenya, Indien och Colombia. I Sverige ligger dock momsen fortfarande på 25 procent.

En person med mens i Sverige lägger ungefär 100-150 kr/månad på mensskydd. Det blir en summa på 1 200-1 800 kronor per år. I genomsnitt har en person mens i ungefär 45 år, vilket betyder att den då skulle betala mellan 54 000 och 81 000 kronor för mensskydd under sin livstid. I Malmö lever vart fjärde barn i fattigdom. Att kostnadsfritt kunna erbjuda mensskydd i skolorna är en trygghet för den som inte har råd eller möjlighet att köpa själv – det bidrar till en mer jämlik hälsa och till att utjämna sociala och ekonomiska skillnader.

Vänsterpartiet i Malmö föreslår därför kommunfullmäktige att besluta att gratis mensskydd tillhandahålls av elevhälsan till alla elever som har mens i kommunens skolor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet vill värna de mest ekonomiskt utsatta i vår stad26.3.2020 12:55:24 CETPressmeddelande

På dagens möte med Arbetsmarknads- och socialnämnden behandlades ett nämndsinitiativ från Vänsterpartiet. Vi krävde att nämnden under en tidsbegränsad period ska ge förhöjt försörjningsstöd till de familjer som har barn i skolor som stänger ner på grund av Coronaviruset Covid-19. Deras matkostnader ökar när barnen inte längre får skollunch och Malmö Stad måste agera snabbt för att säkerställa dessa familjers möjlighet att ge sina barn mat för dagen.

Malmövänstern motionerar: Stoppa skattebrott!17.3.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Idag, på kollektivavtalets dag, lämnar Vänsterpartiet Malmö in en motion om att Malmö Stad ska ta fram upphandlingsregler där utdrag från Skatteverket som visar att företaget betalat skatt och arbetsgivaravgifter alltid måste uppvisas för att de ska få delta i upphandlingar inom staden. Det finns idag en stor mängd företag som specialiserat sig på att lura det offentliga på skattemedel, så får det inte gå till anser Vänsterpartiet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum