Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Koloniområde med kooperativ hyresrätt

Dela

Under 1800-talet växte koloniträdgårdar fram för att arbetare som bodde trångt och dåligt i lägenheter skulle få tillgång till grönska. I Malmö finns över 2300 trädgårdskolonier fördelat på 12 koloniområden, men områdenas standard och priser har ökat kraftigt. Idag har många av de som verkligen skulle behöva en kolonistuga inte råd - det vill Vänsterpartiet Malmö ändra på och lämnar därför in en motion om ett nytt koloniområde med kooperativ hyresrätt.


I dagsläget äger kommunen marken och hyr ut till koloniföreningarna. Den som
köper en koloni arrenderar sedan marken. Koloniområdena utgör gröna oaser i staden som
kan utnyttjas även av andra än de som äger kolonistugorna. Att välja en kolonistuga istället
för sommarstuga innebär att man slipper behovet av bil för att ta sig dit.

- Vi vill att fler Malmöbor ska kunna förverkliga sin dröm om en liten grön oas, där de kan så, skörda och vara. Kolonier ska inte vara en investering för folk med mycket pengar, utan en möjlighet för fler att få tillgång till grönska, säger Anders Skans (V). 

Kooperativ hyresrätt innebär att vid försäljning får man tillbaka summan som sattes in vid köpet. Priserna hålls därmed konstanta och kolonistugor blir inte investeringsprojekt.Detta skulle återge kolonirörelsen dess ursprungliga uppgift när fler med lägre inkomster skulle ha råd att ha en kolonistuga.

Läs hela motionen i länken nedan, för mer information kontakta Anders Skans (V).

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet föreslår stödpaket för Malmöbor och ideella föreningar14.4.2020 05:00:00 CESTPressmeddelande

Kommunledningen har tagit flera initiativ för att stödja det lokala näringslivet på olika sätt - vilket vi tycker är bra, för att trygga jobben och försörjningen. Vi saknar dock ett stödpaket för vanligt folk som drabbas hårt när deras försörjning upphör från en dag till en annan, för alla de som saknar ett hem och för de ideella föreningar som får kämpa hårt under krisen.

Vänsterpartiet vill värna de mest ekonomiskt utsatta i vår stad26.3.2020 12:55:24 CETPressmeddelande

På dagens möte med Arbetsmarknads- och socialnämnden behandlades ett nämndsinitiativ från Vänsterpartiet. Vi krävde att nämnden under en tidsbegränsad period ska ge förhöjt försörjningsstöd till de familjer som har barn i skolor som stänger ner på grund av Coronaviruset Covid-19. Deras matkostnader ökar när barnen inte längre får skollunch och Malmö Stad måste agera snabbt för att säkerställa dessa familjers möjlighet att ge sina barn mat för dagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum