Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Lokalvård i egen regi

Dela

Under 2018 köpte Malmö stad städtjänster och fönsterputsning för 127 Mkr exklusive moms från externa företag. Det motsvarar nära hälften av kostnaderna för städningen i kommunens lokaler. Malmö stad har som mål bra arbetsvillkor och heltid som norm. Det rimmar illa att då köpa upp tjänster med sämre arbetsvillkor än om arbetet utfördes i egen regi, därför motionerar Vänsterpartiet Malmö om att Lokalvården ska göras i egen regi.

Anders Andersson (V)
Anders Andersson (V)

- Städning i kommunal regi ger lokalvårdarna en betydligt bättre löneutveckling än vad de privata städföretagen ger. Det är inte rimligt att Malmö stad lönedumpar lokalvårdare genom att köpa städning på entreprenad. Lokalvård i egen regi ger inte bara personalen bättre lön och bättre arbetsvillkor, det ger i förlängningen också högre kvalitet och bättre hygien i Malmö stads verksamheter, säger Anders Andersson (V), kommunalråd och motionär.

Lokalvård på entreprenad är inte billigare, städning på entreprenad är tvärtemot ofta dyrare och ger sämre kvalitet än städning i egen regi. Dessa erfarenheter finns även inom Malmö stad. Trots detta köps alltså nästan hälften av all städning in från externa företag - helt i strid mot intentionen i de egna målen om bra arbetsförhållanden och heltid som norm.

Vänsterpartiet menar att Malmö stads all lokalvård skall bedrivas utifrån kommunens mål om goda arbetsförhållande för personalen, om heltid som norm, om hög kvalitet inom alla verksamheter och utan vinstintressen. Lokalvård i egen regi ger högre lön, heltid och bättre arbetsvillkor för personalen utan att kosta mer. Vänsterpartiet föreslår därför kommunfullmäktige besluta att Malmö stad övertar all lokalvård i kommunens verksamheter i egen regi.

Motionen i sin helhet bifogas. 

Kontakter

Bilder

Anders Andersson (V)
Anders Andersson (V)
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Inrätta kommunalt byggbolag!24.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Bostadsbristen är stor i Malmö. Malmö växer och prognosen är att vi inom några år ska vara en halvmiljonsstad. Bostadsbolagen låter ofta bygga dyra bostadsrätter eller hyresrätter med höga hyror. Det är inte samhällsekonomiskt hållbart att ensidigt låta marknaden styra bostadsbyggandet. Kommunen behöver istället bygga hyresrätter med rimliga hyror som vanligt folk har råd att bo i.

Malmövänstern motionerar: Budgetar måste innehålla siffror!10.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

För ett antal år sedan var alla nämnders internbudgetar mycket detaljerade kring hur de ekonomiska resurserna skulle användas inom förvaltningen. Det gick att politiskt besluta att X miljoner skulle flyttas från verksamhet A till verksamhet B inom förvaltningen. Detta gjorde att den politiska styrningen av kommunen var möjlig. Idag saknar de allra flesta internbudgetar denna möjlighet, då det inte specificeras vad olika verksamheter kostar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum