Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar om alla barns rätt till en trygg resa

Dela

Ett barn som behöver särskola blir placerad där lämplig och ledig plats finns i Malmö, vilket kan vara långt ifrån hemmet. Därför har eleven rätt till skoltaxi på skoldagar, men inte på lov- eller studiedagar. Enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och barnkonventionen ska barnets bästa komma i första rummet. Malmövänstern motionerar därför om att införa skolskjuts för dessa elever även på lov- och studiedagar. Så skapas kontinuitet och trygghet för såväl elever som vårdnadshavare.

Lisa Stolpe (V)
Lisa Stolpe (V)

Med denna motion vill Vänsterpartiet belysa ett problem för elever inom grund- och gymnasiesärskolan samt deras föräldrar; nämligen tillgången till fritidsverksamhet på lov- och studiedagar. Idag tvingas föräldrar skjutsa sina barn, helt enkelt avstå fritidsverksamheten eller ta ledigt från sina jobb, säger Lisa Stolpe (V) ledamot i grundskolenämnden, ersättare i kommunfullmäktige och en av motionärerna.

Vänsterpartiet anser att dessa elever har rätt till förutsättningar för att kunna ta del av sin fritidsverksamhet och hemvist även på lov- och skoldagar. Dessutom har elevernas vårdnadshavare rätt till en fungerande tillsyn för att kunna arbeta även under lov- och studiedagar. 

När skolskjuts organiseras är det viktigt att se vilka individuella behov som varje elev har. När kommunen pratar om varje elevs bästa skola så måste även fritidsverksamheten vägas in och anpassningar göras för elever med funktionsnedsättningar, säger Carin Gustafsson (V), ledamot i funktionsstödsnämnden, kommunfullmäktige och den andre motionären.

Exempel på kommuner som erbjuder skoltaxi även på lov är Stockholm, Uppsala, Sölvesborg, Eskilstuna, Västerås, Partille, Gävle och Halmstad.

- Genom att införa skolskjuts för elever även på lov- och studiedagar skapas en välbehövlig trygghet för familjer vars vardag redan är full av utmaningar, avslutar Lisa Stolpe.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lisa Stolpe (V)
Lisa Stolpe (V)
Ladda ned bild
Carin Gustafsson (V)
Carin Gustafsson (V)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar om att ta fram en koldioxidbudget24.5.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Sverige har tillsammans med de flesta av världens länder beslutat att agera för att den genomsnittliga temperaturökningen absolut inte ska gå över 2 grader och allra helst inte överstiga 1,5 grader. Men ska vi klara det kan bara en begränsad mängd koldioxid släppas ut i atmosfären. Därför motionerar nu Vänsterpartiet om att Malmö stad ska ta fram en koldioxidbudget och avsätta resurser för att genomföra arbetet som krävs.

Malmövänstern tar initiativ för ökat arbetsgivansvar för våldsutsatta29.4.2021 15:12:46 CEST | Pressmeddelande

På dagens kommunfullmäktige ställde Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson en fråga till arbetsgivarutskottets ordförande Anders Rubin (S) om stadens arbetsgivaransvar för våldsutsatta. Då Rubin (S) erkände att frågan behöver arbetas mer med lämnar Vänsterpartiet in ett initiativärende till kommunstyrelsen för förstärkta insatser för att öka möjligheterna för våldsutsatta att få hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum