Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern tar initiativ för ökat arbetsgivansvar för våldsutsatta

Dela

På dagens kommunfullmäktige ställde Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson en fråga till arbetsgivarutskottets ordförande Anders Rubin (S) om stadens arbetsgivaransvar för våldsutsatta. Då Rubin (S) erkände att frågan behöver arbetas mer med lämnar Vänsterpartiet in ett initiativärende till kommunstyrelsen för förstärkta insatser för att öka möjligheterna för våldsutsatta att få hjälp.

- På tre veckor har fem kvinnor i Sverige mördats av män. Våldet måste upphöra och Malmö stad kan, som kommunens största arbetsgivare, vara en bidragande part i att stoppa det. Genom att rutinmässigt ställa frågor till medarbetare om våld i nära relationer kan både våldsutsatta och förövare få den hjälp de behöver, säger Emma-Lina Johansson (V), en av initiativtagarna. 

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, har var fjärde kvinna någon gång utsatts för våld av nuvarande eller tidigare partner, också män och personer i samkönade relationer kan drabbas. Den som lever med våld har ofta svårt att själv ändra sin situation eller be om hjälp.

- För att förebygga att män överhuvudtaget tar till våld krävs ett långsiktigt normförändrande arbete, men det behövs också direkta åtgärder här och nu för att upptäcka och erbjuda skydd till våldsutsatta. Inga fler kvinnor ska behöva dö innan samhället agerar, säger Anders Skans (V), den andre initiativtagaren. 

Vänsterpartiet föreslår därför att Malmö stad ska ta arbetsgivaransvar för våldsutsatta genom att ta fram riktlinjer hur det rutinmässigt ska ställas frågor om våld i nära relation till anställda.

Nämndsinitiativet bifogas i sin helhet. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar om att ta fram en koldioxidbudget24.5.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Sverige har tillsammans med de flesta av världens länder beslutat att agera för att den genomsnittliga temperaturökningen absolut inte ska gå över 2 grader och allra helst inte överstiga 1,5 grader. Men ska vi klara det kan bara en begränsad mängd koldioxid släppas ut i atmosfären. Därför motionerar nu Vänsterpartiet om att Malmö stad ska ta fram en koldioxidbudget och avsätta resurser för att genomföra arbetet som krävs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum