Försäkringskassan

Mammor tar ut största andelen av föräldrapenningen

Dela

Statistik från Försäkringskassan visar att det fortfarande är kvinnor som tar ut den största andelen av föräldrapenning, vab och barnbidrag för sina barn, trots att föräldrarna ska kunna dela jämställt.

Föräldrapenningen infördes 1974 för att båda föräldrarna skulle kunna kombinera arbete med familj. Från början var det bara en procent av männen som tog ut några dagar. Försäkringskassan har i uppdrag att sprida kunskap om föräldraförsäkringen, vilka valmöjligheter som finns och konsekvenserna av dem så att föräldrar kan göra välgrundade val. Ett av skälen är att frånvaron från arbetsmarknaden kan få effekter på kvinnors arbetsmarknadssituation, med sämre karriärmöjligheter och med en sämre löneutveckling, livsinkomst och pension.

Alexandra Wallin är chef för avdelningen Barn och familj:

- När man tittar på fördelningen mellan dem som får ersättning från Försäkringskassan för att ta hand om sina barn blir det tydligt att kvinnor fortfarande tar ut flest ersättningsdagar. Det kan vi se genomgående på alla våra vård- och omsorgsförmåner.

Utvecklingen går långsamt framåt och 2017 tog papporna ut 28 procent av de utbetalade föräldrapenningdagarna. Sedan lagändringen om delat barnbidrag trädde i kraft 2014 har andelen kvinnor som mottar ersättningen minskat från 88 till 76 procent och andelen män på motsvarande sätt ökat från 12 till 24 procent.

- Det vi ser har haft störst effekt på fördelningen är när det har införts lagändringar som bygger på att föräldrarna ska dela, säger Alexandra Wallin.

Fakta

  • Mäns uttag av föräldrapenningdagarna var 28 procent 2017 och 72 procent av dagarna togs ut av kvinnor.
  • Under 2017 gick 62 procent av de utbetalade vabdagarna till kvinnor och 38 procent till män.
  • Under 2017 var 83 procent av mottagarna av underhållsstöd kvinnor och 17 procent män.
  • Av de som fick vårdbidrag under 2017 utgjorde kvinnor 84 procent av mottagarna och män 16 procent.

Bilaga
Grafik. 


För mer information, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst: 010-116 98 88

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Inera och Försäkringskassan säger upp samarbetsavtal om gemensam tjänstelegitimation22.1.2019 15:08:21Pressmeddelande

Inera och Försäkringskassan har sagt upp sitt samarbetsavtal kring en gemensam lösning för tjänstelegitimation inom offentlig sektor. – Under arbetets gång har vi sett att behoven från våra kunder ser så pass olika ut att det rimliga är att avbryta arbetet och att var och en fokuserar på att lösa sina frågeställningar på varsitt håll, säger Stefan Olowsson it-direktör på Försäkringskassan.

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02:44Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum