Åklagarmyndigheten

Man åtalad för mord på kvinna i Örebro

Dela

Åklagaren har i dag åtalat en 46-årig man för mord på en 97-årig kvinna som hittades avliden i Svartån i Örebro den 7 oktober förra året. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Kvinnan anmäldes försvunnen av hemtjänsten den 1 oktober 2021. Kvinnan sågs senast i livet den 30 september och var då i sällskap med den nu åtalade mannen. De kände varandra sedan några år tillbaka men var inte släkt.

– Åtalet bygger på en omfattande kartläggning av kvinnans och mannens liv. Jag menar att motivbilden är tvådelad. Dels finns det ett ekonomiskt motiv dels finns ett motiv som handlar om stress hos 46-åringen som utlösts av att kvinnan några veckor innan mordet anmälde mannen för brott, säger kammaråklagare Therese Johansson som är förundersökningsledare.

Mannen åtalas även för grov förskingring omfattande cirka 483 000 kr under åren 2019–2021. Enligt åtalet har han överfört pengar från kvinnans konto till sitt eget samt köpt egendom för hennes pengar, men behållit sakerna själv.

– Det finns viss teknisk bevisning, men i övrigt är det ett indiciebevisningsmål. I misstänkts bil har polisen hittat ett par skinnhandskar som även bär spår av kvinnans dna. Enligt rättsläkaren har ett antal skador på kroppen uppkommit i nära anslutning till dödstidpunkten, säger Therese Johansson.

Misstänkt har under hela förundersökningen förnekat brott. Han greps den 1 oktober och har sedan dess varit frihetsberövad.

Målnummer i Örebro tingsrätt: B 5503-21.

Huvudförhandlingen kommer att pågå under fyra veckor. Ett 40-tal vittnen är kallade till rättegången. Det är tingsrätten som sätter ut tid för förhandlingsstart. 

Kontakt

Kammaråklagare Therese Johansson är tillgänglig för media i dag måndag kl. 11–15.30 på 010-562 54 08.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum