Umeå kommun

Man tager vad man haver är sommarens blomtema

Dela

Årets tema för sommarblommorna är Man tager vad man haver. Umeå kommun använder växter de redan har och blandar gammalt och nytt. Vill du uppleva blomsterprakten är du välkommen att följa med på någon av sommarblomsvandringarna. Även i år är planteringarna fyllda av binas favoritväxter.

I år har sommarblomsplanteringarna utformats med inspiration av alla de växter kommunen har i sitt växthus. De äldsta Fuchsior är 60 år gamla och kommer att finns längs Rådhusesplanaden och i Rådhusparken. Den stora taggiga växten Agave från Mexiko, som brukar användas som sötningsmedel, kommer att finns på Götaplatsen. Även i år får pollinerarna stöd både med växtligheten i sig men också med kommunens förändrad skötseln på gräsytor så att de är mer gynnsamma som boplatser och föda för pollinerare.

Rådhustorgets urnor bjuder i år på en ”fjärilssymfoni” i lila och rosa. Urnorna längs Gågatan skiftar i toner av blått, gult och rött medan Rådhusesplanadens planteringar går i rosa och vitt som den norrländska sommarnatten.

Sommarblomsvandringar

Kom och upplev Man tager vad man haver själv på de guidade sommarblomsvandringar som Umeå kommun bjuder in till. Dagsturerna sker i centrum och startar klockan 14. De är gratis och utgår från konstverket Grön Eld på Järnvägstorget. Vandringarna sker på torsdagar den 2, 9, 16, 23 och 30 juli, samt 6, 13, 20 och 27 augusti. Den populära nattvandringen sker tisdag den 11 augusti och startar klockan 21.00 vid fontänen i Rådhusparken. 

Kommunen anpassar sig till rådande läge och sätter en maxgräns på 30 personer per vandring för att minska risken för smittspridning.

Kontakt:

Michael Holmström
stadsträdgårdsmästare
Umeå kommun
090-16 27 14
michael.holmstrom@umea.se

Corinne Carlsson
trädgårdsmästare
Umeå kommun
070-216 89 68
corinne.carlsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Blomman som amiralfjärilen sitter på är en rosenflockel och den finns i Döbelns park. Foto Umeå kommun.
Blomman som amiralfjärilen sitter på är en rosenflockel och den finns i Döbelns park. Foto Umeå kommun.
Ladda ned bild
Sommarblomsvandring 2019. Foto Fredrik Larsson.
Sommarblomsvandring 2019. Foto Fredrik Larsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum