Många bilannonser innehåller felaktiga reservationer

Dela

För ett år sedan granskade M Sverige bilannonser och anmärkte mot att ”Reservation för felskrivning” förekom i var tredje annons trots att det strider mot reglerna. Nu när internets största marknadsplatser för begagnade bilar återigen har granskats framkommer att bilhandlare reserverat sig i nästan var fjärde annons.

Sedan förra året har annonsörer på både Blocket och Bytbil bättrat sig, vilket är glädjande. Andelen annonser med reservationer har sjunkit med mer än 30 procent. Motorbranschens egen plattform Wayke ligger sämre till, där har andelen annonser med reservationer istället ökat med 15 procent.

– Vi är förstås glada att vår granskning har gett effekt, men vi vill verkligen se nolltolerans från både annonsföretagen och annonsörerna. Det är viktigt att både konsumenter och företag känner till att bilens annons alltid är en del av avtalet och att bilhandlaren inte kan reservera sig för felaktiga uppgifter, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

För konsumenter kan reservationerna innebära risker, till exempel att bilen inte har genomgått en noggrann kontroll inför försäljningen eller att den inte överensstämmer med det som utlovas. Att bilhandlare har reserverat sig kan även tyda på att de inte är intresserade av att ta reklamationsansvar om det visar sig att bilen saknar utrustning som säljaren har lovat att den ska ha.

Om utrustningen inte överensstämmer med vad som anges i avtalet ska bilhandlaren i första hand erbjuda sig att rätta till felet eller erbjuda omleverans. I det fall du, som konsument, inte kommer överens med bilhandlaren bör du anmäla företaget till Allmänna Reklamationsnämnden.

– Konsumenter ska känna sig trygga i att bilsäljare inte kan friskriva sig från det som har utlovats i annonsen, säger Carl-Erik Stjernvall.

M Sverige har granskat bilhandlarnas annonser på de stora marknadsplatserna Blocket, Bytbil och Wayke.

M Sveriges granskning 2019

Aktör

Bilannonser, handlare

Antal med reservation

Andel, procent

Blocket

92 430

21 173

23

Bytbil.com

73 261

17 716

24

Wayke

46 612

10 775

23

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Bättre värde i bilen bra för konsumenter   5.12.2019 06:20:00 CETPressmeddelande

De senaste åren har nya regler och ändrade förutsättningar påverkat bilhandeln i Sverige, som exempelvis bonus-malus och den svaga kronan, som inneburit ökad export. Det har i sin tur minskat utbudet och bidragit till högre priser på begagnade bilar. Bilhandlare kan sätta en nästan lika hög prislapp på en 8–10 år gammal bil idag som för något år sedan, trots bilens högre miltal och ålder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum