Stockholms läns sjukvårdsområde

Många elitidrottare behöver hjälp för att må bättre

Dela
Mottagningen för elitidrott och hälsa startades den 1 februari 2015 för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Hittills har 330 personer fått hjälp på mottagningen. De flesta uppger att de efter avslutad behandling mår mycket bättre.

─ Riksidrottsförbundet uppmärksammade Beroendecentrum Stockholm på att elitidrottare inte alltid söker hjälp inom vården. Därför ville vi erbjuda ett mer lättillgängligt alternativ. Mottagningen strävar efter att tillgodose de båda behoven att vilja må bättre och samtidigt fortsätta att prestera idrottsligt, vilket är unikt, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.

Mottagningen för elitidrott och hälsa är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Beroendecentrum Stockholm för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Huvudsyftet är att göra elitidrotten mer hållbar och att förebygga en mer långvarig problematik.

─ Att må psykiskt dåligt uppmärksammas allt mer inom elitidrott och mottagningen har vuxit stadigt de fem år den funnits. Att elitidrottare och elittränare som har behov av hjälp hittar till mottagningen och uppger att de verkligen mår bättre känns tillfredsställande och visar att mottagningen gör skillnad, säger Göran Kenttä, kompetensansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Sedan starten den 1 februari 2015 har 330 personer fått hjälp på mottagningen i Stockholm. Elitidrottare och tränare som är aktiva i ett landslagssammanhang och är över 18 år är välkomna att söka vård.

─ De vanligaste svårigheterna är depression, ångestproblematik, utmattningssyndrom och ätstörningar. Svårighetsgraderna har varierat från lindrig till komplex. I de utvärderingar som gjorts svarar personerna att de är mycket nöjda med bemötande och behandling på mottagningen, säger Karin Hyland, specialistläkare i psykiatri inom Beroendecentrum Stockholm.

Ytterligare en mottagning för elitidrott och hälsa, Triangelmottagningen,finns i Malmö sedan hösten 2016.

För mer information kontakta

Johan Franck, Verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm, tel 073-966 07 36

Karin Hyland, Specialistläkare i psykiatri, Beroendecentrum Stockholm, tel  08-123 470 10

Göran Kenttä, Kompetensansvarig för idrottspsykologi, Riksidrottsförbundet, tel (pressekreterare) 070-564 52 16 

Nyckelord

Kontakter

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye