Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många förare i fokus i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park

Dela

Gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson vann racen och Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel. Men ovan nämnda trio fick konkurrens om uppmärksamheten när den näst sista deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park. Hugo Andersson, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och, inte minst, Christoffer Bergström är bara några av förarna det snackas om inför finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.

Tom Blomqvist före Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Tom Blomqvist före Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson

Lukas Sundahl kom till Mantorp Park med goda möjligheter att köra hem sin tredje raka Carrera Cup-titel. Den situationen hanterade han mästerligt. Med tre raka tredjeplatser i Östergötland kan han nu göra resan till Skåne om en vecka som redan klar mästare.

– Skönt att kunna avgöra redan här. Vi kan se tillbaka på en framgångsrik säsong där vi som team gjort det väldigt bra, konstaterade Sundahl bland annat.

Tom V/S Johan

Att Sundahl blev utan raceseger på Mantorp Park brydde han sig inte så mycket om. De erövrade i stället tävlingens mycket kompetenta gästförare, Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson. Mångsidige och erfarne Blomqvist – son till rallylegendaren Stig Blomqvist – vann såväl det första som det andra racet från pole position. I det tredje och avgörande fick Kristoffersson, som vunnit Porsche Carrera Cup tre gånger och dessutom är dubbel världsmästare i rallycross, ta emot förstapriset. 

Blomqvist och Kristoffersson bjöd på härliga dueller i varje race. I det andra tog sig Blomqvist förbi Kristoffersson på ett av de sista varven och även i heat tre blev Kristoffersson av med ledningen till Blomqvist. Efter en omstart i avslutningsracet stressades emellertid Blomqvist till ett misstag i Mjölbysvängen och Kristoffersson kunde få sin revansch – och sin 44:e raceseger i PCCS.

– Han gjorde ett litet misstag. Synd kan jag tycka. Jag hade gärna tagit fighten vi hade ända in i mål, sa Kristoffersson. 

Blomqvist imponerade stort i sin Carrera Cup-debut och trivdes verkligen med sitt inhopp i mästerskapet.

– Kul att vara tillbaka i Sverige där min racingkarriär började 2009. Jag har haft riktigt roligt den här helgen och är tacksam över att Porsche Sverige gav mig chansen att få vara med och tävla i mästerskapet, sa den svensk-brittiske racingstjärnan.

Skön avslutning

En annan som var glad efter målgång i det tredje racet var Pontus Fredricsson. Detta trots att hans helg på Mantorp Park egentligen inte alls blev vad han hade hoppats på. Fredricsson kom till Östergötland som enda utmanare till Lukas Sundahl och hans fokus var att hålla liv i mästerskapet. Men det sprack direkt – efter trettonde och sista plats i fredagens race. 

Under lördagen revanscherade sig emellertid Fredricsson med fjärde respektive andra plats. Den sistnämnda gav dessutom full utdelning i mästerskapet eftersom gästförare inte får räkna poäng i PCCS.

– Jag började tvivla på mig själv där ett tag, men just nu är jag extremt glad. Synd att jag inte kunde hålla liv i mästerskapet, men det är som det är. Nu ser jag fram emot att åka till Ring Knutstorp som är en banan jag verkligen gillar. Jag hade pole position där i fjol, sa Fredricsson, som har säkrat andraplatsen i mästerskapet, hans bästa placering hittills i PCCS-karriären. 

Tuff bronsduell

Om tredjeplatsen bakom Sundahl och Fredricsson är det upplagt för en grym duell i Skåne. Hugo Andersson är bronsman i skrivande stund, men han skuggas av såväl Hampus Ericsson som Edvin Hellsten. Faktum är att bara åtta poäng skiljer trion år. 

– Tajt, konstaterar Andersson, som sett till fredagens misslyckade kval svarade för en mycket stark prestation på Mantorp Park.

Från 13:e och sista startposition körde han nämligen upp sig i alla tre race och bokfördes för placeringsfacit 6-9-5.

– Det känns riktigt bra med tanke på förutsättningarna. 

Hampus Ericsson var på väg mot ett ännu bättre facit. Efter fjärde och sjätte plats i de två första racen låg årets nykomling trea bakom Blomqvist och Kristoffersson långt in i det tredje. Men på kalla däck bromsade han på sig efter den första omstarten och tvingades bryta.

Tredjemannen i bronsfighten, Edvin Hellsten, avslutade med en finfin fjärdeplats efter att ha varit sjua i de två första heaten.

Öhman är nära

Ett mycket bra tävlingsfacit blev det även för Christoffer Bergström, som var tillbaka i mästerskapet efter att ha tvingas stå över deltävlingen i Anderstorp. 

– Min bästa tävling hittills i Carrera Cup, sa han själv efter att ha blivit femma, femma och sexa i racen. 

Bergström tävlar i Masters Cup, för förare över 40 år, och där räckte hans prestation självklart till tre segrar. 

Någon chans på Masterstiteln har Bergström ändå inte inför avslutningen på Ring Knutstorp. Där har Magnus Öhman guldläge, trots att hans helg på Mantorp Park inte var hans bästa. 10-10-7 blev Öhmans placeringar totalt vilket innebar en tredje- och två andraplatser i klassen. 

Öhman åker till Ring Knutstorp med 43 poängs övertag på prins Carl Philip, som med 50 poäng kvar att tävla om också är den ende som kan hota Öhman om titeln.

Prins Carl Philip avslutade tävlingen på Mantorp Park med en åttondeplats totalt vilket gav säsongens sjunde pallplats i Masters Cup. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Mantorp Park, 3 oktober.

Race 2. 

1. Tom Blomqvist (G), Mtech Competition, 22:17.924 

2. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, +0.522

3. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +5.499 

4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +10.860 

5. Christoffer Bergström (M), Team Pampas, +11.746 

6. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +12.273 

7. Edvin Hellsten, Nova Racing, +12.496 

8. Patrick Rundquist, Steber Racing, +12.870 

9. Hugo Andersson, Steber Racing, +19.218 

10. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +25.250 

11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +27.241 

12. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +29.663 

13. Krister Andero (M), Prido Racing, +48.514

Race 3.

1. Johan Kristoffersson (G), Fragus Motorsport, 35:15.922

2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +1.432

3. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +3.532

4. Edvin Hellsten, Nova Racing, +5.703

5. Hugo Andersson, Steber Racing, +7.197

6. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +8.663

7. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +9.105

8. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +11.235

9. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +11.628

10. Tom Blomqvist (G), Mtech Competition, +17.723

11. Krister Andero (M), Prido Racing, +31.243

Hampus Ericsson, Mtech Competition, bröt

Patrick Rundquist, Steber Racing, bröt 

För poängtabeller – se www.carreracup.se 

Nyckelord

Bilder

Tom Blomqvist före Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Tom Blomqvist före Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson - gästförare som levererade. Foto: Micke Fransson
Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson - gästförare som levererade. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson
Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Christoffer Bergström. Foto: Micke Fransson
Christoffer Bergström. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många leenden när pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal fick testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport15.10.2020 14:16:14 CESTPressmeddelande

Det var idel breda leenden när pristagarna i kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal samlades på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga i onsdags. Möjligheten att få testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport gjorde stort intryck på samtliga. – Det här var superkul, något utöver det vanliga. Jag tror inte att jag kommer kunna sluta le förrän i morgon, sa bland annat en mycket entusiastisk Mathilda Olsson.

Oavgjort i mästarmötet och brons till Hellsten när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades i Skåne10.10.2020 18:51:09 CESTPressmeddelande

Det blev oavgjort, 1-1, i mästarmötet mellan Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Ring Knutstorp i Skåne. Kristoffersson vann det första heatet och Sundahl fick revansch i det andra. Som vinnare efter finalen kändes sig även Edvin Hellsten. Göteborgaren gick nämligen segrande ur den heta fighten om tredjeplatsen i mästerskapet.

Stenhård kamp om tusendelar när uppstickare kvalade bäst i Porsche Carrera Cup-finalen9.10.2020 19:31:39 CESTPressmeddelande

Ett kval är inte över förrän det är över. Fråga Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Han vet. I fredagens kvaldrama i Carrera Cup-finalen på Ring Knutstorp blev han blåst på dubbla pole positions. På det sista varvet! I båda kvalomgångarna! I den första, Q1, tryckte sig Edvin Hellsten före med 47 tusendelar. I Q2 gjorde norrmannen Dennis Hauger det samma. Med en (!) tusendels marginal.

Mästarmöte, bronsduell och avgörande i teammästerskap och Masters Cup när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas8.10.2020 12:14:59 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl avgjorde Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Ändå finns det hur mycket som helst att se fram emot är mästerskapet avslutas på Ring Knutstorp i Skåne 9-10 oktober. Eller vad sägs om ett mästarmöte i TV-publikens smak, en het bronsduell och avgörande i Masters Cup? Dessutom ska 150.000 kr delas ut i teammästerskapet!

Historisk Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia – och mästarteamet utökar sin satsning!3.10.2020 17:48:24 CESTPressmeddelande

Nu är han historisk, 23-årige Lukas Sundahl från Växjö. Under lördagen vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia för tredje året i rad. Det har ingen lyckats med sedan starten på mästerskapet 2004. – Att bli först med att vinna titeln tre år i rad har varit vårt mål och vår drivkraft hela säsongen, säger Lukas som efter den historiska triumfen på Mantorp Park lät meddela att han nu ställer om siktet på ett fjärde mästerskapsguld.

Fullpoängaren till Sundahl när gästförarna lyckades bäst i Porsche Carrera Cup Scandinavia2.10.2020 18:42:51 CESTPressmeddelande

Det var gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson som lyckades bäst när deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleddes med det första av tre race på Mantorp Park under fredagen. Blomqvist vann före Kristoffersson, men även tredjeplacerade Lukas Sundahl kunde känna sig som en vinnare efteråt. Han utökade nämligen sin ledning i mästerskapet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum