Sveriges läkarförbund

Många läkare har utsatts för hot och våld

Dela

Enligt Läkarförbundets senaste undersökning är hot och våld mot läkare mycket vanligt. Värst är det för läkare inom psykiatrin och akutvården där var tredje läkare har utsatts under det senaste året.

Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund

 - Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att utsättas för hot eller våld. Arbetsgivarna måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö - det är deras skyldighet. Jag blir också illa berörd över att så många läkare tidigt i karriären har blivit utsatta för hot eller våld. Så ska det inte vara när man just kommit ut i arbetslivet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. 

 Enkäten visar bland annat att:

  • 12 procent av läkarna har utsatts för hot eller våld under det senaste året. 
  • Bland läkarna som har en utbildningstjänst för att få sin läkarlegitimation, så kallad allmäntjänstgöring, är andelen 18 procent. 
  • Värst är det inom psykiatrin där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld de senaste 12 månaderna.  
  • Inom akutsjukvården är andelen 31 procent. 

- Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är. Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission. En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Sofia Rydgren Stale.

Länk till rapporten "Hot och våld inom vården": 

arbetsmiljoenkaten-2022-hot-o-vald-webb.pdf (slf.se)

Tidigare har Läkarförbundet släppt följande delrapporter inom ramen för den stora arbetsmiljöenkäten:

Delrapport 1 – "Läkare längtar bort"

Delrapport 2 – "Vårdplatsbristen har förvärrats"

Delrapport 3 – "Utbredd tystnadskultur bland läkare"

De finns här: https://slf.se/var-politik/arbetsmiljo/

Bakgrund: Enkäten skickades våren 2022 till samtliga yrkesverksamma medlemmar i hälso- och sjukvården, det vill säga 37 521 personer. 15 901 personer svarade vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Svarsfrekvensen var på ett ungefär samma i alla lokalföreningar/regioner.

Kontakter

Bilder

Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund
Ladda ned bild

Om

Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund
Box 5610
114 86 Stockholm

https://slf.se/

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 55 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

Läkare i Jönköpings län utsatta för hot och våld30.11.2022 11:52:21 CET | Pressmeddelande

15 procent av läkarna i länet har under det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Läkarförbund, som vill se att arbetsgivarna tar ett större ansvar. – Jag blir illa berörd av att så många läkare har blivit utsatta för hot eller våld. Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli utsatt. Arbetsgivarna i Jönköpings län måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö – det är deras skyldighet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. Undersökningen, där totalt nära 15 901 läkare ingår, visar att hot och våld mot läkare är mycket vanligt. I Jönköpings län har 15 procent utsatts för hot eller våld. Motsvarande siffra för riket är 12 procent. Totalt sett visar undersökningen att läget är värst inom psykiatrin, där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året. Inom akutsjukvården är andelen 31 procent. Även läkare som är tidigt i karriären, som har e

Läkare i Östergötland utsatta för hot och våld30.11.2022 11:35:16 CET | Pressmeddelande

12 procent av läkarna i länet har under det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Läkarförbund, som vill se att arbetsgivarna tar ett större ansvar. – Jag blir illa berörd av att så många läkare har blivit utsatta för hot eller våld. Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli utsatt. Arbetsgivarna i Östergötland måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö – det är deras skyldighet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. Undersökningen, där totalt nära 15 901 läkare ingår, visar att hot och våld mot läkare är mycket vanligt. I Östergötland har 12 procent utsatts för hot eller våld, vilket motsvarar riksgenomsnittet. Totalt sett visar undersökningen att läget är värst inom psykiatrin, där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året. Inom akutsjukvården är andelen 31 procent. Även läkare som är tidigt i karriären, som har en utbildnings

Läkare i Stockholms län utsatta för hot och våld30.11.2022 11:33:20 CET | Pressmeddelande

12 procent av läkarna i länet har under det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Läkarförbund, som vill se att arbetsgivarna tar ett större ansvar. – Jag blir illa berörd av att så många läkare har blivit utsatta för hot eller våld. Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli utsatt. Arbetsgivarna i Stockholms län måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö – det är deras skyldighet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. Undersökningen, där totalt nära 15 901 läkare ingår, visar att hot och våld mot läkare är mycket vanligt. I Stockholms län har 12 procent utsatts för hot eller våld, vilket motsvarar riksgenomsnittet. Totalt sett visar undersökningen att läget är värst inom psykiatrin, där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året. Inom akutsjukvården är andelen 31 procent. Även läkare som är tidigt i karriären, som har en utbildn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum