Skogsstyrelsen

Många och rekordtidiga granbarkborrar i årets första fällfångster

Dela

De är ovanligt många och ovanligt tidiga. Det visar de första fångsterna av granbarkborrar som gjorts i fällorna i Skogsstyrelsens rikstäckande svärmningsövervakning där årets första resultat presenterats i dag. Därmed är risken överhängande att angreppen blir värre än förra årets rekord.

Granbarkborrar från årets första fällfångster i Småland. Foto: Anna Cederholm, Skogsstyrelsen
Granbarkborrar från årets första fällfångster i Småland. Foto: Anna Cederholm, Skogsstyrelsen

– Det har varit en varm och torr inledning på våren, något som gynnar skadeinsekten. Precis det vi inte behövde. Kanske är detta början på det värsta scenario vi räknat med där angreppen kan bli sex gånger så stora som förra årets rekordsommar. Det är oroande, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på skadeinsekter.

På 18 orter över Sverige finns fällor utsatta för att följa svärmningens faser i olika delar av landet. Årets första fångster har nu gjorts i södra och mellersta landet, och de visar att de första granbarkborrarna krupit fram rekordtidigt men också i stort antal. I samtliga fällor som inrapporterats så långt är fångsterna både större och tidigare än förra året. Över 1 000 granbarkborrar har hittats på flera platser och i Nässjö på Småländska höglandet nästan 10 000. Se resultaten från fällorna här: http://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/svarmningsovervakning/

Den torra och varma sommaren förra året bidrog till att granbarkborren kunde svärma i stora mängder och dessutom två generationer, vilket är ovanligt. Skadeinsekten förstörde 3-4 miljoner kubikmeter skog och Skogsstyrelsen utsåg tidigare i år stora delar av södra Sverige till bekämpningsområde. Den torra inledningen på våren innebär värsta tänkbara start för årets säsong som kan innebära uppemot sex gånger så omfattande angrepp i år, visar beräkningar som Skogsstyrelsen gjort.

Huvudsvärmningen väntas komma i gång vid nästa större värmebölja under maj och då kommer det vara betydligt fler granbarkborrar i fällorna, även om de lokalt är många redan nu.  

– Redan nu kan man hitta angrepp på färska vindfällen och från och med mitten av maj kommer det också gå att se angreppen. Skogsägaren behöver ha koll på var de nya angreppen är och se till att få ut de träden. Då följer granbarkborrarna med ut ur skogen. Se till att kolla var fjärde vecka hela sommaren eftersom det sannolikt kommer bli svärmningar kontinuerligt i år, säger Gunnar Isacsson.

Så här hittar man lättast nya angrepp av granbarkborre:

  • Sök efter borrmjöl på marken nedanför granen. Ser ut som ljust kaffepulver.
  • Titta efter kåda som granen använder som försvar mot granbarkborren. Det blir som tårar på stammen. 
  • Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.
  • Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan.
  • Under barken kan du titta efter granbarkborrens gångar.

Fortsätter värmen och torkan under sommaren lär det återigen bli en andra generation som förvärrar läget ytterligare.

Varje vecka under sommaren uppdateras resultaten från fällorna och läggs ut på Skogsstyrelsens webb.

Läs mer om granbarkborren, hur du känner igen och bekämpar angrepp på www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre

Mer information:

Gunnar Isacsson, ekolog, expert skadeinsekter, Skogsstyrelsen, 0451-38 31 04, gunnar.isacsson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Granbarkborrar från årets första fällfångster i Småland. Foto: Anna Cederholm, Skogsstyrelsen
Granbarkborrar från årets första fällfångster i Småland. Foto: Anna Cederholm, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Inventering: älgar tillbaka i stort antal i brandområdet i Västmanland26.4.2019 08:44:39 CESTPressmeddelande

Älgarna har återvänt i stor skala till brandområdet i Västmanland. En unik inventering som Skogsstyrelsen har gjort med drönare visade att det fanns mer än fyra gånger så många älgar i det inventerade brandområdet jämfört med ett genomsnittligt älgförvaltningsområde. Det betyder att åtgärderna måste sättas in tidigare när det brunnit i en skog för att minska betesskador.

Skogsskadorna ökade 2018 - granbarkborren skadade mer än bränderna17.4.2019 10:16:48 CESTPressmeddelande

Skadorna på skogen ökade kraftigt under 2018. Torka och värme är orsaken till skogsbränder, omfattande angrepp av granbarkborre och nyplanterad skog som torkade bort. Granbarkborren orsakade totalt sett betydligt större skador än bränderna. Samtidigt är multiskadad skog, ett växande problem i norr. Det visar Skogsstyrelsens sammanställning över skogsskadorna under förra året.

Kulor av aska ska öka återföring av näring till svenska skogar11.4.2019 11:30:00 CESTPressmeddelande

I dag presenterades en ny produkt, teknik och logistik som ska ge en skjuts näringsåterföringen till skogen i takt med att efterfrågan på biobränsle ökar. Bara omkring en fjärdedel återförs i dag som aska. Därmed riskerar skogen att dräneras på viktiga näringsämnen. I ett unikt pilotprojekt, har askan gjorts till små kulor, granuler, som ska öka askåterföringen i svenska skogar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum