IQ

Många planerar julfest trots pandemin

Dela

Nu är det december och på många arbetsplatser planeras julfirande, trots osäkerhet kring eventuellt nya restriktioner. Firande är samtidigt extra efterlängtat i år eftersom många firanden ställdes in förra året. Som vid andra festligheter hamnar ofta alkoholen i fokus.

Foto: Markus Spiske/Unsplash
Foto: Markus Spiske/Unsplash

I en undersökning som Kantar Sifo* gjort på uppdrag av IQ svarar drygt häften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol på julbord med jobbet och närmare var tionde har till och med undvikit julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol. Så många som tre av fyra tycker att det inte är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Fyra av tio tycker till och med att det är helt oviktigt. 

– Redan vid små mängder alkohol får du sämre omdöme och den inre kritikern försvinner. Då är det också lätt att glömma bort rekommendationer som att till exempel hålla avstånd till andra, säger Karin Hagman, vd på IQ.

– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julfirandet. Bidrar den verkligen till att göra det trevligare för alla medarbetare, säger Karin Hagman. 

Karin Hagman ger följande tips inför årets julfirande: 

Tips till arbetsgivare

  • Undvik fri bar. Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.
  • Fokusera inte på alkoholen. Arrangera julfirande som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra alkoholfria drycker.
  • Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

Tips till medarbetare

  • Alkoholtjata inte. Respektera om någon kollega inte vill dricka alkohol eller inte dricka så mycket.
  • Varva med alkoholfritt. Att bli för berusad vid julfirandet med jobbet är aldrig bra, inte för dig själv och inte för dina kollegor. Om du väljer att dricka alkohol så varva med alkoholfria drycker.

*Undersökning från 2019 med 1183 respondenter, 18 år och äldre. https://via.tt.se/data/attachments/00772/15b2ecc5-a41e-4cac-955e-c900a7d03ac2.pdf

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Markus Spiske/Unsplash
Foto: Markus Spiske/Unsplash
Ladda ned bild

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

6 av 10 föräldrar tror att andras tonåringar dricker alkohol på Halloween28.10.2021 10:16:57 CEST | Pressmeddelande

Snart är det höstlov och Halloween. Under lov och högtider är det vanligare med fester och att ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Sex av tio tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid Halloween, och fyra av tio under höstlovet, enligt en undersökning från IQ. Däremot tror inte ens var tionde förälder att deras egna tonåringar dricker alkohol under höstlov eller vid Halloween.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum